Йената поевтиня спрямо долара, доближавайки отново ключовата психологическа граница от 100 - ниво, невиждано от 2009 г. Това стана, след като политиката на японската централна банка не бе критикувана по време на срещата на страните от Г-20 през уикенда.

Южнокорейският вон също поевтиня вследствие на очакванията, че страната ще предприеме съответни мерки да предпази износа си от поевтиняващата йена.

Еврото поскъпна спрямо долара преди италианският президент да встъпи във втори мандат на длъжността.

„Няма нищо, което би могло да спре поевтиняването на йената от тук нататък“, коментира Рей Атрил, валутен стратег в National Australia Bank Ltd., цитиран от Bloomberg. “Налице са наченки на валутна война при нива на долара около 100 йени. Без съмнение ще навлезем в такава в определен момент“, допълва още специалистът.

Доларът се търгува при нива около 99.75 йени рано тази сутрин, като е изключително близо до постигнатия си на 11 април максимум при ниво от 99.95 йени. Напълно е възможно съвсем скоро да станем свидетели на преодоляване на психологическата граница.

Йената поевтиня с 5.5% през март, приключвайки най-дългото си месечно понижение от 2001 г. насам.

Японската валута поевтиня с 0.3% спрямо еврото до 130.32 йени.

Нетните къси контракти при долар-йена са се повишили до 93 411 за седмицата до 16 април, в сравнение със 77 697 контракта седмица по-рано.

„Върхът от 2009 година е при ниво от 101.45 йени и е следващата краткосрочна цел“, коментира Марк Чандлър, валутен стратег в Brown Brothers Harriman & Co.

Инвеститорите приеха срещата на Г-20 като признак, че можем да видим по-нататъшно понижение при японската валута предвид на оказаната негласна подкрепа към политиката на страната в борбата й срещу инфлацията.

През изминалия месец йената загуби 5.6% от стойността си, превръщайки се в най-зле представящата се валута сред 10-те основни.

Хеджфондовете са повишили залозите си за повишение в цената на златото след най-голямото от над 33 години насам понижение в цената на метала.

Институционалните инвеститори са повишили нетните си дълги позиции в злато с 9.8% до 61 579 контракта през седмицата, приключила до 16 април, според изнесените данни.

Благородният метал се търгува при нива от 1 425 долара за унция с незабавна доставка.

Повишение регистрира и цената на петрола за трети пореден ден. Фючърсите на суровината, търгувани в САЩ, добавиха 0.6% към стойността си до нива от 88.72 долара за барел с доставка през май.