Много се говори и се залага на това, че златото е най-доброто средство за защита срещу инфлация, както и най-добрият инвестиционен актив по принцип. Това далеч не е точно така:

Като изключим доброто представяне на благородния метал през последното десетилетие, златото далеч не бие акциите по доходност в дългосрочен план.

Данните от последните 200 години показват, че инвестирани преди 196 години 10 000 долара в акции са станали 5.6 млрд. долара, в облигации са станали 8 милиона долара, а в злато са станали 26 000 долара с отчитане на инфлацията.

Златото не се купува обратно и не раздава дивиденти за разлика от инвестициите в акции на компании, както и не произвежда печалба.

Единственото, на което могат да се надяват инвеститорите, е някой да е склонен да го купува на по-висока цена, от тази на която те са го купили.

След 12 години на ръст в цената на златото, на пазара започва да се усеща промяна в настроенията през тази година, като все повече специалисти предричат край на „бичия пазар за златото“.

Третият пореден опит на златото да се справи със съпротивата при 1 800 долара отказа напълно инвеститорите в злато и последните продаваха, закривайки своите дългогодишни инвестиции.

Въпреки голямата слабост на фондовия пазар вчера, златото регистрира значителен спад от 1.25% до нива от 1 555 долара, като бе достигната моментно най-ниска стойност от 1.550 долара за унция.

На дългосрочната графика на метала, пробивът надолу изглежда, че ще отведе благородния метал до нива на търговия от 1 350 долара за унция.

Това е съпротивата, която удържаше златото, дълго преди да започне силното поскъпване на благородния метал към 1 900 долара за унция.