Доларът поскъпна спрямо повечето основни валути преди данните за потребителското доверие и цените на имотите в САЩ.

Доларовият индекс се повиши вследствие на перспективите за подобряване на фундамента за щатската икономика, което може да е сериозен мотив за Фед да прекрати паричните си стимули.

Йената прекъсна тридневното си поскъпване спрямо еврото, след като по данни на японската централна паричната маса в страната е нараснала до рекордна стойност заради безпрецедентните стимули.

Японската валута поевтиня с 0.5% спрямо еврото до 131.22 йени, като се понижи с 0.8% спрямо долара до 101.80 йени.

„Фед не е в особено удобно положение за по-нататъшни покупки на държавни облигации, така че очаквам през четвъртото тримесечие да започнем да виждаме намаляне на стимулите“, коментира Робърт Рение, валутен стратег в Westpac Banking Corp. „В средносрочен план това ще подкрепя щатската валута“, допълва още анализаторът.

Очакванията на пазара са потребителското доверие да се е повишило до 71 през този месец, което би било най-високото му ниво от ноември насам, в сравнение с 68.1 през април.

Цените на имотите в 20-те най-големи щатски града се очаква да са се повишили с 10.2% през март, в сравнение със същия месец на предходната година, което би било най-голямото им повишение от април 2006 г. насам.

От началото на годината доларът е поскъпнал с 5.4% и е най-добре представящата се основна валута за посочения период. За същото време йената е загубила 12% от стойността си.

Поскъпването на долара се отрази негативно върху цената на златото и среброто. Златото поевтиня с 0.5% до 1.388 долара за унция, след като вчера се повиши с 0.6%. През изминалата седмица благородният метал отбеляза поскъпване с 2%, което бе най-големият му ръст от месец насам.

Това се случи след данни, че руската централна банка е добавила към златните си резерви през април.

От началото на годината златото е поевтиняло с 17%, което се приема като признак за край на продължилия вече 12 години бичи пазар.

Азиатските индекси неутрализираха загубите си, като волатилността на японския пазар достигна най-високата си стойност от две години насам.

Поевтиняването на йената даде глътка въздух на Nikkei, който в крайна сметка приключи на положителна територия след сериозните си загуби от последната седмица.

Петролът регистрира понижение за пети пореден ден преди срещата на ОПЕК. Фючърсите на суровината с доставка през юли загубиха един процент, или 92 цента от стойността си, до 93.20 долара за барел.