Азиатските индекси се повишиха за първи път в последните три дни, насочвайки се към най-високото си затваряне от юни 2008 г. насам, след като потребителското доверие в САЩ се оказа над очакванията в края на миналата седмица.

Индексът, следящ представянето на регионалните пазари - MSCI Asia Pacific Index, добави 1.3% към стойността си до ниво от 144.35 пункта. Показателят отбеляза повишение от над 11% през този месец, воден от японските индекси.

„Продължаваме да ставаме свидетели на възстановяване в САЩ“, коментира Марк Матюс, ръководител на азиатското звено на Bank Julius Baer & Co., пред Bloomberg TV. „Тазгодишният ръст при акциите ще продължи, предвид на това, че акциите не са прекалено скъпи“, допълва още специалистът.

Ръстът през тази година отведе азиатските индекси да се търгуват при съотношение цена-прогнозирана печалба от 14.5 към 17 май. Съотношението за широкия S&P 500 е 15.1, докато за европейския Stoxx Europe 600 Index е при ниво от 13.5.

Японският индекс Topix се повиши днес с 1.4% до 1 270-53 пункта, насочвайки се към най-голямото повишение от август 2008 г. насам. Търгуваните обеми са били с 15% по-високи, в сравнение със средните за последните 30 дни.

От началото на годината индексът се е повишил с 48%, като е водещ по ръст в света. Австралийският основен индекс S&P/ASX 200 Index също се повиши с 1% до най-високото си ниво от юни 2008 г. насам.

Индексът Shanghai Composite добави 0.9% към стойността си.

На валутните пазари няма съществени изменения спрямо края на миналата седмица, с изключение на поскъпването на йената спрямо повечето основни валути.

Поскъпването на валутата се предопредели от изказването на икономическия министър на Япония, че по-нататъшното поевтиняване на йената ще има негативен ефект върху хората и ролята на правителството е да го ограничи.

Доларът се понижи под ключовото 103 йени и се търгува на нива около 102.65 йени. За последните шест месеца японската валута поевтиня с над 20%.

Новозеландският долар поскъпна с 0.7% спрямо щатския до 81.19 щатски цента заради спекулациите, че централната банка на страната ще повиши нивата на лихвите, за да се справи с поскъпването в цените на имотите.

Среброто се понижи до най-ниското си ниво от септември 2010 г., понижавайки се моментно със 7% до 20.70 долара за унция. Това изпрати съотношението злато-сребро до най-високото му ниво от 33 месеца насам.

Впоследствие обаче цената на среброто върна част от загубеното и рано тази сутрин унция сребро се продава за 21.36 долара с незабавна доставка.

Златото също регистрира загуби, понижавайки се с 1.5% до 1 338.85 долара за унция.