Преките чуждестранни инвестиции в Китай са се понижили за първи път от три години през 2012-а, вследствие на забавянето на икономическия ръст и пренасочването на бизнеса към страни с по-евтин труд.

Спадът им е с 4.5% през декември на годишна база до 11.7 милиарда долара, което бе 13-о поредно месечно понижение.

За цялата изминала година инвестициите в Китай са се понижили с 3.7% до 111.7 милиарда долара, докато китайските нефинансови инвестиции в чужбина са се повишили с 28.6% до 77.2 милиарда долара.

Инвестициите в текстилния сектор са се понижили с 18.9% през първите три тримесечия на изминалата година.

Китай постепенно започва да губи конкурентните си предимства предвид на повишението на разходите за труд и поскъпването на земята. В същото време страната материализира част от рекордните си валутни резерви от 3.3 трилиона долара в инвестиции в чужбина.

Отливът на инвестиции от Китай може да облагодетелства други азиатски страни, като Индонезия и Виетнам според анализатори от HSBC Holdings Plc.

„Неизбежно е да ставаме свидетели на по-нататъшен ръст в разходите за труд в Китай, не само в крайбрежните райони, но и във вътрешността на страната“ според Ши Лей, анализатор в Founder Securities Co., цитиран от Bloomberg. “Китай вече не е идеалната дестинация за производство на най-евтини стоки“, допълва специалистът.