На фона на ръста на водещите световни борси по света, китайският пазар ще приключи тази година най-вероятно на негативна територия, което би било четвъртата му поредна година на спад.

Опасенията за „трудно приземяване“, както и политическите рискове, свързани с предаването на властта на новите лидери, както и опасенията от глобална криза бяха сред основните причини, които оказваха негативно въздействие върху пазара през годината.

Шанхайският индекс е най-зле представящият си азиатски индекс, след този на Шри Ланка, с понижение от 6% от началото на годината. Индексът се е понижил със 66% от пика си през 2007 година, като достигна четиригодишно дъно по-рано през този месец.

Към притесненията от забавянето на китайската икономика се прибавят и тези, свързани с ръста на печалбите на китайските компании, както и опасения на инвеститорите за достоверността и надеждността на корпоративните отчети.

Честата държавна намеса и регулация на бизнеса внасят допълнителни политически рискове за акционерите, както и липсата на достатъчна неприкосновеност и защита на частната собственост.

Новините от Китай обаче се промениха в положителна насока напоследък, което може да означава тенденция на възстановяване през следващата година.

Според президента на Shah Capital, хеджфонд с активи от 200 милиона долара, насочени предимно към китайския пазар, налице са няколко основни причини, заради които китайският пазар може да регистрира положителен ръст догодина.

На първо място ниските финансови оценки на китайските компании в исторически аспект. Фискалните ограничения са приключили и се очаква ръстът на печалбите на китайските компании да се възстанови през следващата година. Очакват се и по-нататъшни действия за либерализиране на лихвите, което да повиши инвеститорското доверие в страната.

„Всички тези фактори не са заложени в пазара и затова сме много бичи настроени за китайските акции през следващата година“, коментират от хеджфонда.

Нетната печалба на китайските индустриални компании се е повишила с 20.5% през октомври на годишна база, според националната статистика. За сравнение печалбите през септември регистрираха ръст от 7.8% на годишна база, което бе и първото им повишение от шест месеца насам.

След седем тримесечия на бавен ръст на БВП, икономиката набира инерция. Последните данни за машинното производство и продажбите на дребно са доказателство за това, като се повишиха до осеммесечни максимуми през ноември.

От Standard Chartered очакват възстановяването на ръста на БВП и корпоративните печалби да инициира ръст от 13% в китайските акции през следващата година.

От друга инвестиционна банка HSBC също повишиха таргета си за китайските акции, като очакват възвращаемост между 19 и 26%.

Шанхайският индекс се търгува при съотношение цена-печалба от около 10, което е най-ниското съотношение от 2008 година. За сравнение хонконгският индекс се търгува при съотношение от 12, докато японският Nikkei 225 се търгува при около 14.

Положително е поскъпването на водещия китайски индекс с 6% от четиригодишното му дъно постигнато на 4 декември.

Въпреки повишения оптимизъм обаче анализаторите припомнят за предишните неуспешни ралита, както и за редица други причини, които трябва да направят инвеститорите изключително внимателни.