На 8 ноември, а осмицата се смята за щастливо число в традиционната китайска нумерология, ще се открие 18-ят конгрес на Китайската комунистическа партия /ККП/ в Пекин. На най-важния политически форум ще започне процеса по предаването на властта на "петото поколение" лидери /първото - Мао Цзедун, второто - Дън Сяопин, третото - Цзян Цзъмин, четвъртото - Ху Цзинтао/. Те ще получат юздите на управлението през следващите десет години на най-населената страна и втората икономика в света, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Новият екип начело със Си Цзинпин ще смени на конгреса своите предшественици на висшите партийни постове, а през март 2013 на сесията на Общокитайското събрание на народните представители /висшият законодателен орган, заседаващ един път годишно/ ще се състои разпределението на ключовите постове в държавната йерархия. По неофициална традиция китайският президент и министър-председател се избират за два петгодишни мандата.

Бъдещият гръбнак на постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП вече е определен. Основната интрига се състои в това, дали числеността на този най-влиятелен орган на властта ще бъде намален от днешните девет на седем души. Очаква се, че в бъдещия състав на ПК "излишни" ще се окажат местата за функционерите, отговарящи за вътрешната сигурност и пропаганда.

Впрочем, в момента анализаторите се затрудняват да отговорят, как ще повлияе тази минимизация на политически климат и вземането на колегиални решения. Дали той ще стане по-ефективен, гладък и безболезнен за провеждането на по-нататъшните реформи? Или за страната по-добре подхождаше старата система на "тежести и противотежести" в 9-членния орган?

От вниманието на наблюдателите не се изплъзна и факта, че през тази година конгресът започна по-късно от обичайното. Забавянето се свързва с драматичното падение на влиятелния ляв политик Бо Силай, бивш партиен секретар на Чунцин. Перспективният функционер, претендиращ за един от най-високите постове в Китай при предстоящата ротация, неочаквано беше лишен от длъжност и разследван. Бо Силай е обвинен в злоупотреби и нарушаване на партийните норми, а неговата жена беше осъдена на смърт с отлагане две години заради отравянето на британски бизнесмен. Свалянето на тази силна политическа фигура сериозно изостри противоречията вътре в китайския партиен елит, между крилата на "реформаторите" и "консерваторите".

Много анализатори побързаха да оценят падението на Бо Силай като сериозна победа на "лагера на Ху Цзинтао".

Но в състава на "влиятелната седморка" ще се окажат прекалено много хора, свързани с бившия китайски лидер Цзян Цзъмин.

Неслучайно, 86-годишният Цзян в последно време доста често напомня за себе си, появява се на обществени места. По този начин ветеранът иска да покаже, че се намира в добра форма и както и преди остава влиятелен играч на политическата сцена, към когото си струва да се вслушват. Коментирайки неотдавнашните публични прояви на Цзян, анализаторите смятат, че окончателно не е постигнат консенсус за йерархията в бъдещия състав на китайското ръководство. "Мисля, че три места в състава на ПК на Политбюро на ЦК на ККП не са съгласувани до край и борбата не е приключила", смята политическият наблюдател Чън Цзъмин.

Кои ще са лицата, които ще управляват Поднебесната и ще я водят към статута на суперсила през следващото десетилетие?

Наследник на Ху Цзинтао на висшия партийно-държавен и военен пост - този факт беше известен отдавна - ще стане китайският вицепрезидент Си Цзинпин. 59-годишният "умерен реформатор" спада към групата на "принцовете" - партийна номенклатура второ поколение. Синът на видния ветеран на ККП С Чжунсюн е направил успешна кариера, работейки на партийни постове в крайбрежните провинции Фуцзюн и Чжъцзян. За кратко е бил секретар на Шанхайски градски комитет стане вицепрезидент. През цялото това време Си Цзинпин е предпочитал да остане в сянка и има славата на загадъчна личност. При появата си пред обществеността той прави впечатлението на открит и добродушен човек, усмихва се много и умее да предразполага към себе си събеседниците. Съдейки по неговите изказвания и изявления, в политиката на страната ще бъде запазена приемствеността.

В чуждестранната преса много се шумя по повод неотдавнашното "изчезване" на Си Цзинпин. От 1 до 14 септември китайският вицепрезидент неочаквано изчезна от полезрението, отменяйки редица срещи с чуждестранни гости, включително с американския държавен секретар Хилари Клинтън. Това породи множество слухове за неговото здраве. Оказа се, че функционерът е имал само болки в гърба след спортни занимания.

Второто лице в управляващия тандем предстои да стане днешният вицепремиер на Държавния съвет Ли Къцян. Той ще смени Вън Цзябао и ще оглави правителството. 57-годишният Ли представлява групировката на "комсомолците" - идващи от китайския комсомол, който навремето е ръководил Ху Цзинтао.

Сред новите лица в постоянния комитет ще се окаже секретарят на Шанхайския градски комитет на ККП Юй Чжъншън - потомък на знатна номенклатурна фамилия. За този деятел спрягат поста председател на постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, който сега се заема от У Банго. Юй Чжъншън е на 67 години. Той се смята за най-възрастния претендент в екипа.

Чжан Дъцзян /вицепремиер и по съвместителство нов партиен ръководител на Чунцин/ е още един човек от "шанхайския клан" на Цзян Цзъмин. Той трябва да смени Цзя Цинлин и да оглави висшия съвещателен орган - Общокитайския комитет на Народния политически консултативен съвет на Китай.

Сред висшите ръководители също така ще влезе Ли Юанчао - завеждащ влиятелния Организационен отдел на партията. Според източници от Пекин, той ще получи изключително перспективния пост на вицепрезидент. Това означава, че той ще получи шансът да стане следващият наследник - бъдещият лидер на "шестото поколение" ръководители.

Шестото кресло в състава на постоянния комитет ще заеме Ван Цишан - авторитетен и високопрофесионален управленец, отговарящ за финансовите и икономически въпроси. Очаква се, че той ще запази поста на вицепремиер.

Що се отнася до последното място, тук има няколко кандидати. Хонконгската преса посочва като най-вероятен Чжан Гаоли - партиен ръководител на големия мегаполис Тянцзин. Сред останалите претенденти, които не трябва да бъдат изключвани от сметките, са завеждащият Отдела по пропаганда на ЦК на ККП Лю Юншан и секретарят на ККП в южната провинция Гуандун, известният реформатор Ван Ян. Всички тези политици имат добри позиции в партията, и между тях ще се разгори основната борба.

Следователно, както отбелязва "Саут Чайна Морнинг Пост", в състава на "влиятелната седморка" ще се окажат твърде много хора, свързани с Цзян Цзъмин. Сред тях са Ван Цишан, Юй Чжъншън, Чжан Дъцзян и Чжан Гаоли. Ху Цзинтао може да разчита само на Ли Къцян, като на свой близък съюзник.

Коментирайки наближаващия конгрес, анализаторите също така гадаят, дали Ху Цзинтао ще предаде на своя приемник всички юзди на управлението наведнъж или ще запази за себе си поста председател на Централния военен съвет, следвайки практиката на Цзян Цзъмин.

В хонконгската преса се появи твърдението, че Ху може да се оттегли от властта напълно, оставяйки и висшия военен пост. Източници в Хонконг не изключват, че първоначално той наистина е смятал да постъпи така, но след това е премислил заради скандалите, разклатили позициите на неговите привърженици.

По-конкретно, Ху остана без важен съюзник в апаратната борба - Лин Цзихуа. Последният се лиши от поста ръководител на Канцеларията на ЦК на ККП и беше понижен в длъжност заради нашумялата автомобилна катастрофа на неговия син, който возеше с Ферари полуголи жени.