За поредна година списанието за отбрана и разузнаването Jane´s Intelligence Review подреди 150-те страни, включени в индекса му на сигурността. Индексът е съставен по критерии като политическа, социална и икономическа свобода, военни заплахи и ситуация в сферата на сигурността.

За поредна година най-нестабилната страна в света е Сомалия, в която не представа конфликтът между преходното правителство и радикалните ислямисти, контролиращи на практика всички южни и централни райони на страната. Положението само се влошава от действията на сомалийските пирати и намаляващите шансове президентът Шейх Шариф Шейх Ахмед да постигне примирие между федералните власти и ислямската опозиция.

Второто най-опасни място остава Ивицата Газа и Западния бряг, а трета е Хаити, където последиците от катастрофалното земетресение се смениха с холера и сблъсъци.

Афганистан, Чад, Гвинея, Ценралноафриканската република, Судан, Зимбабве и Гвинея-Бисау са останалите, които допълват челната десетка.

През 2010 г. значително се влоши обстановката в Йемен, Гърция, Иран и Мадагаскар.

Според изданието през 2011 г. вниманието на света ще бъде приковано към три страни с оглед на предстоящи избори.

На първо място това ще е Северна Корея, където явно се налага идеята за приемственост на властта от Ким Чен Ир на сина му Ким Чен Ун, който да стане третият потомък на династията Ким.

На второ място е Китай, където избирането на заместник-председателя Си Цзинпин за зам.-председател на Военния съвет на партията явно показва, че той ще наследи Ху Цзинтао като председател на Китайската комунистическа партия през 2013 г.

На трето място е САЩ, в която успехът на републиканците на междинните избори през ноември накара Обама да заеме отбранителна позиция и да се замисли за перспективите за преизбирането си през 2012 г.