Хората, които възнамеряват да инвестират в закупуването на жилище в чужбина са изправени пред много опасности: липса на познаване на съответния пазар, възможност за измама, грешки в документите и др.

Най-голямата опасност обаче, особено при настоящото положение на глобалния имотен пазар е неправилният избор на страна за инвестиция. За опасностите при инвестиция в имот в чужбина разказва Игор Индриксонса - директор на отдел за инвестиции в недвижими имоти в чужбина в компания IntermarkSavills.

Дубай: Финансови игри

Според Индриксонса, пазарът на недвижими имоти в емирството е построен върху стратегията-вариант за търговия с имотите (Real Estate Option Trading). Тази опция за търговия може да направи баснословно богат един инвеститор в най-кратък срок, но пазарите на недвижими имоти, функциониращи въз основа на тази стратегия имат много ниска ликвидност, обяснява експертът.

САЩ: Измамен растеж

Жилищният пазар в САЩ е все още много опасен за инвеститорите, въпреки че започва да показва признаци за възстановяване.

Понижаващите се цени на жилища и растящата безработица продължават да правят икономическото бъдеще на най-голямата световна икономика доста несигурно, споделя Индриксонса.

Страни "неизгодни за продажба"

В тази група влизат държави, в които инвестицията в закупуване на имот може да се окаже голяма загуба. Според експерта такива в момент са Испания, България, Тайланд, Тунис и Египет.

Във всички тези държави съществува така нареченият виртуален ръст в цените. Още при строителството на даден жилищен обект, предприемачите надуват цените, които попадат в дадени международни статистики, което подвежда инвеститорите.

Освен това, жилищните пазари в Испания, България и Египет страдат от един и същи проблем - неконтролирано застрояване, което е още едно доказателство за слабо развит пазар, заключава експертът.