В Шанхай е регистрирана продажбата на най-скъпия парцел земя за тази година, след като възстановяването на продажбите на търговците възвърна доверието на предприемачите.

Парцел от 107 500 кв. м в близост до южната железопътна гара в Шанхай е бил продаден вчера за сумата от 5.4 милиарда юана (864 милиона долара) според местните медии.

Група от четири компании, водени от China Vanke Co., най-големият китайски строителен предприемач, и Shanghai Greenland Group Co., която строи втората най-висока кула в Китай, са купувачи на парцела, съобщи Bloomberg.

Стойността на земята в Китай започна да се възстановява през втората половина на настоящата година, предвид на растящите надежди за по-сериозно възстановяване на световната икономика.

Средната цена на земята се е повишила с 23% през ноември на годишна база според данни на SouFun Holdings Ltd., най-големият собственик на недвижими имоти.

„Това е признак за съществено подобряване на паричните баланси на компаниите, които при други условия не биха могли да направят подобна оферта“ според Фу Ки, анализатор от консултантската компания China Real Estate Information Corp.

През изминалия месец от рейтинговата агенция Moody’s повишиха рейтинга на имотния сектор в Китай до „стабилен“ от „негативен“, очаквайки по-нататъшно подобрение за китайската и световната икономика през следващата година.

Продажбите на имоти са се повишили с 18.3% през ноември на месечна база според националната статистика на страната.