Щатският долар падна до най-ниското си ниво от 3 януари насам спрямо британския паунд, след като в Конгреса не можаха да се споразумеят за бюджета, вследствие на което част от държавните институции ще затворят врати днес, информира Bloomberg.

Доларът падна спрямо повечето основни валути на фона на препирните между демократите в Сената и републиканците в Камарата на представителите, които заплашиха да ограничат икономическия растеж във време, когато централната банка обмисля да ограничи стимулите за икономиката.

Йената поевтиня за кратко, след като проучването на Централната банка на Япония Tankan се оказва по-добро от очакваното, а министър-председателят Шидзо Абе обяви, че данък продажби ще бъде увеличен за първи път от 1997 г.

Австралийският долар скочи, след като Централната банка на Австралия се въздържа от увеличаване на основната лихва.

“Пазарът очаква, че затварянето на част от администрацията в САЩ означава, че Федералният резерв също ще продължи с настоящата си фискална политика за по-дълъг период поради рисковете за щатската икономика,” казва Грег Гибс, анализатор в Royal Bank of Scotland Group Plc.

Доларът поевтиня с 0.3% до 1.6233 спрямо британския паунд, понижавайки се в трети пореден ден. Щатската валута изгуби 0.1% спрямо еврото до 1.3541 долара за евро. Йената поскъпна с 0.1% до 98.16 йени за долар, след като преди това бе паднала с 0.5%. Японската валута остана почти без промяна спрямо еврото на ниво от 132.92.

Това е първото блокиране на държавната администрация от 17 години, след като законодателите в Сената и Камарата на представителите в Конгреса не успяха да се споразумеят за бюджета за новата финансова година, която започна днес.

Индексът Tankan, който отчита тримесечните очаквания на водещите японски компании, е нараснал до 12 пункта през септември, в сравнение с 4 през юни, обявиха от Централната банка на Япония днес. Очакванията на икономистите бяха за ниво от 7 пункта.