Щатският долар падна до едномесечен минимум спрямо йената, след като политическите боричкания около бюджета поставиха правителството на САЩ под заплаха от фалит от утре, пише Bloomberg.

Щатската валута продължи първото си тримесечно понижение спрямо йената от година насам, след катo Конгресът все още не може да вземе решение около финансирането на закона за здравеопазването.

Йената поскъпна спрямо всичките 16 основни валути и достигна триседмичен връх спрямо еврото, след като търсенето на валути убежища нарасна на фона на опасността правителството на Италия да падне. Британският паунд се търгуваше на най-високото си ниво от януари преди очакваните данни за производството, които според прогнозите ще са положителни.

Доларът докосна нивото от 97.53 йени, което бе най-ниското от 29 август насам, преди да ограничи спада си до 0.3% на нива около 97.99 йени за долара. Японската валута поскъпна с 0.4% до 132.30 йени за долар, след като преди това бе достигнала 131.38 йени за долара, което бе най-високото й ниво от 9 септември насам. Еврото поевтиня с 0.2% до 1.3502 долара за евро.

Доларът губи 3.1% през последния месец, което е най-големият му спад сред основните валути. Йената пада с 2.9%, а еврото с 0.8%.

За последните три месеца щатската валута е изгубила 3.6% от стойността си, ограничавайки ръста си от началото на годината до 2.6%. Японската валута пада с 2.4% за последните три месеца и с 10% от 31 декември, докато еврото бележи ръст от 0.5% и 5.3% за двата периода, респективно.

Хеджфондове и други големи спекуланти на пазара, залагащи на ръст на щатския долар, са намалили нетните си позиции през миналата семдица до най-ниското им ниво от април.

Министър-председателят на Италия Енрико Лета обяви, че ще иска вод на доверие на 2 октомври. Италианското правителство може да се разпадне заради съдебните проблеми на бившия министър-председател Силвио Берлускони.

Заради присъдата, която той получи за укриване на данъци, Берлускони ще бъде подложен на процедура по отстраняване от парламента. Ако това стане, съюзниците на Берлускони заявиха, че ще напуснат кабинета.

Йената поскъпва преди очакваното през тази седмица изказване на японския министър-председател Шиндзо Абе, в което той ще изложи плановете си за данъчната политика и за пакет за икономическа помощ.

През следващата година се очаква Япония да повиши данъка си върху продажбите, което ще е първото увеличение от 1997 г., а Абе се очаква да предложи план за стимулиране на икономиката, който да компенсира отрицателния ефект върху икономическия растеж, който ще последва от повишаването на данъка.

Паундът поскъпва спрямо долара преди очакваните данни от Markit Economics за производство във Великобритания. Британската валута поскъпна с 0.2% до 1.6165 долара за паунд, след като преди това докосна нивото от 1.6181 долара, което бе най-високото от 3 януари насам. Паундът поскъпна с 0.3% до 83.53 пенса за евро.