При тази валутна двойка ще се опитам да изтъргувам вероятното предстоящо движение в посока на възходящия тренд на дневна графика, развил се от дъното около нивата 94 през юли месец на 2012 година. Ще се включа в посоката на възходящия тренд, ако видим нива около132.00, като за целта поставям отложена поръчка за покупка, коментира Боян Гацев, главен дилър в ИП Варчев Финанс.

Причината да очаквам продължаване на поскъпването на еврото спрямо японската йена е в активирания „симетричен триъгълник” образувал се след върха от 22 май. Триъгълникът представлява класическа консолидационна тренд потвърждаваща формация по теорията на Дау, като таргета на фигурата се поставя успоредно на възходящото й долно рамо през върха на 22.05. или в зоната около 140.00.

Очаквам потвърждение на фигурата на вече споменатите нива за дълги позиции на 132.

Преследваният от мен таргет е в размер на около 800 пипса, а поставеният стоп е на отстояние от 130 пипса, което прави съотношението риск/печалба абсолютно приемливо- около над 1:6.

Естествено ще следя внимателно и самата структура на евентуалното възходящо движение, като е възможно и по-ранно приключване на дългите ми позиции. Нива под 130.40- диагонална подкрепа, ще ме накарат да ревизирам бичата си прогноза при двойката.

На шестото си поредно заседание в началото на месеца Японската централна банка запази без промяна настоящата агресивна политика на парични стимули.

ЯЦБ заяви, че ще продължи да провежда операции на паричния пазар, така че паричната база да се повиши с годишно темпо около 60 трлн. до 70 трлн. йени. Това решение за непромяна на настоящата парична и лихвена политика на Централната банка стимулира разпродажбите и съответно обезценката на йената.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на валута