Еврото се търгува близо до седеммесечен максимум преди данните за потребителското доверие в еврозоната, които могат да са се повишили до най-високото ниво от две години насам. В същото време промишлеността в еврозоната се очаква да е нараснала за трети месец.

Единната валута е на 0.4% от четиригодишния си връх спрямо йената. Поскъпването стана реалност след изказванията на ръководителя на японската централна банка, че финансовата институция ще продължи да предприема необходимите мерки за достигане на крайната си цел – победа над инфлацията. Йената се насочва към седмична загуба спрямо 15 от 16-те основно търгувани валути.

„Трудно е да се спре поскъпването на еврото, освен ако ЕЦБ не даде ясен сигнал за добавяне към монетарните стимули за региона“, според Кикуко Такеда, главен анализатор в Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. в Лондон, цитиран от Bloomberg. “Много е вероятно да бъде тестван върхът при 1.37 в краткосрочен план“, допълва още специалистът.

Еврото се насочва към поскъпване с 1.8% за седмицата спрямо йената и долара. Японската валута добави 0.2% спрямо долара до 99.26 йени за долар.

Индексът, следящ представянето на азиатските индекси - MSCI Asia Pacific Index, се повиши минимално с 0.2%.

Показателят относно потребителското доверие в еврозоната се очаква да се е повишил до минус 14.5 пункта през септември, което би било най-високото му ниво от юли 2011 година насам. За сравнение, през август показателят бе при минус 15.6 пункта.

Индикаторът относно активността в промишления сектор се очаква да е нараснал до 51.6 пункта през този месец, което би било най-високото му ниво от юни 2011 година. Месец по-рано той бе 51.4 пункта.

„Все още е налице възможност за ограничаване на стимулите от Фед през декември“, според Юничи Ишикава, анализатор в IG Markets Securities Ltd.

„Бернанке най-вероятно ще постави началото на пътя към нормализиране на монетарната политика преди напускането на поста си. Дали долар-йена ще тества отново нивото от 100 йени зависи от икономическите данни, които ще излизат за САЩ“, допълва специалистът, цитиран от Bloomberg.