Продажбите на дребно в САЩ са се повишили с едва 0.2% през август, което бе под средните очаквания на пазара за повишение в показателя от 0.5% през изминалия месец.

Без да се отчитат продажбите на автомобили, индикаторът е нараснал с 0.1%, което също бе значително под очакванията за 0.3% повишение.

В същото време продажбите на дребно без автомобили за изминалия месец юли са били ревизирани във възходяща посока до повишение от 0.6% на фона на предварителните прогнози за ръст от 0.5%, според официалните правителствени данни.

След изнасянето на данните доларът отбеляза известно понижение спрямо останалите основни валути, предвид на лошите данни и намалелите очаквания за сериозно ограничаване на стимулите от страна на Фед на заседанието на резерва през следващата седмица.

Фючърсите на щатските индекси сочат отваряне леко на положителна територия. Доларът регистрира сериозно понижение спрямо японската йена и швейцарския франк, като инвеститорите отново потърсиха двете спасителни валути.

Спрямо йената доларът се разменя при нива от 99.40, докато спрямо швейцарския франк щатската валута поевтиня до 0.9280, където е разположено ключово ниво на подкрепа.