Бразилия, Русия, Индия и Китай, известни като групата BRIC, показват притеснителни признаци на спад в темпа на икономическия растеж, докато САЩ, Великобритания, Япония и дори еврозоната са в много по-добра форма, според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от CNBC.

Използвайки комбинирани водещи индикатори, които показват повратните точки в икономическата активност, от ОИСР заключават, че между моделите на растеж на основните икономики продължава да е налице дивергенция.

"Комбинираните водещи индикатори за САЩ, Япония и Великобритания сочат за устойчивост на икономическия растеж," докато, "в еврозоната като цяло тези индикатори продължават да сочат за засилване на ръста", казват от ОИСР.

Бразилия, Русия и Китай обаче показват забавящ се икономически ръст, докато Индия, чиито индикатори сочат към все по-големи флуктуации в икономиката, показва признаци за колеблива положителна промяна, въпреки че индикаторите й все още бележат спад на годишна база.

Данните на ОИСР за западните икономики определено съвпадат с последните икономически данни и с общата нагласа на инвеститорите. Търговският баланс на САЩ за юни отчита свиване на дефицита до 34.2 млрд. долара, което е най-ниското му ниво от октомври 2009 г.

Продажбите на автомобили във Великобритания нарастват с 12.7%, а цените на имотите скачат с най-бързи темпове от близо 3 години. Продажбите на дребно също са по-добри от очакваните.

Данните от Китай обаче до известна степен си противоречат с възгледите на ОИСР. Страната показа по-добри от очакваните данни за търговския си стокообмен и като цяло напоследък отчита добри икономически данни.