Доларът продължава да поевтинява след двудневен спад спрямо йената на фона увеличаващата се вероятност в Конгреса на САЩ да се стигне до безизходно положение по отношение на тавана на дълга на страната.

Валутите на Австралия и Нова Зеландия поевтиняха спрямо повечето основни валути, след като цените на акциите в Азия паднахa от четиримесечния си връх.

Президентът на подразделението на Федералния резерв в Канзас Естър Джордж се очаква да говори днес, след като президентът на нюйоркското подразделение Уилям Дъдли вчера заяви, че икономиката на САЩ все още има нужда от подкрепа, информира Bloomberg.

Еврото продължава да губи след най-големия си еднодневен спад от две седмици преди очакваното изказване във Виена на члена на управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни.

Доларът поевтиняваше с 0.1% до 98.76 йени за долар по-рано днес, след като изгуби 0.6% от стойността си в предходните два дни. Едно евро се разменяше срещу 1.3495 долара, след като вчера доларът поскъпна с 0.2% до 1.3493 долара за евро, отчитайки най-големия си ръст от 5 септември. Еврото се търгуваше срещу 133.22 йени в сравнение с вчера, когато поевтиня с 0.7% до 133.37 йени.

Доларът губи 2% спрямо еврото от началото на месеца и е на път да запише 3.6-процентно понижение за тримесечието, което ще е най-големия му спад от първото тримесечие на 2011 г. Доларът поскъпва с 0.6% спрямо йената от 31 август, ограничавайки спада си през това тримесечие до 0.4%.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific падна с 0.8% днес. Австралийският долар поевтиня с 0.4% спрямо йената до 92.89 йени и с 0.3% спрямо щатския долар до 94.08 цента. Новозеландският долар изгуби 0.7% от стойността си спрямо йената до 82.18 йени и поевтиня с 0.6% спрямо долара до 83.24 цента.

Очакваните днес данни могат да покажат, че цените на имотите в САЩ са нараснали, засилвайки доказателствата, че икономиката може би е в достатъчно добро състояние, за да се справи с ограничаването на стимулите от страна на Федералния резерв.

Прогнозите са, че индексът S&P/Case-Shiller, който следи цените на имотите в 20 метрополисни района в САЩ, вероятно е нараснал с 12.4% на годишна база през юли. Ако те се потвърдят, то би бил най-големият ръст от февруари 2006 г. насам.