Японският фондов пазар е сред най-зле представящите се от началото на годината и въпреки някои бичи изказвания от страна на анализатори за пазара, все още не е ясна посоката му и дали инвеститорите е време да се връщат към него.

На теория индексът Nikkei 225 изглежда добре позициониран за ръст след понижението му с близо 11% от началото на годината.

„Разпродажбите на японски акции са интересни и предоставят атрактивни възможности за влизане“, според Марк Дешмит, стратег в BlackRock Asia Pacific, цитиран от CNBC. „Финансовите оценки на показателя са много привлекателни, като повишението от близо 50% на индекса през изминалата година се е предопределил основно от подобряването на печалбите на японските компании“, допълва още специалистът.

Дешмит очаква подобрението на печалбите да продължи, предвид на очакваното по-нататъшно поевтиняване на йената спрямо долара и очакваното скорошно намаляване на корпоративните данъци в страната.

Финансовите оценки на компаниите при нива от 12.9 пъти прогнозираната за следващата година печалба са с дисконт от близо 29% спрямо дългосрочните, сочат данни на финансовата компания Nomura.

Част от оптимизма на пазарните участници обаче е разклатен. Алокацията на инвестиции към Япония се е понижила до 12-месечно дъно, като едва 16% от портфолио мениджърите са с оценка „оverweight“ на пазара. В същото време чуждестранни инвеститори са изтеглили около 17.75 милиарда долара от японски акции от началото на годината, според данни на Jefferies.

През миналата седмица от Goldman Sachs занижиха тримесечната и шестмесечната си прогноза за индекса Topix, до нива съответно от 1 200 и 1 300 пункта, визирайки „неочаквана слабост“ от началото на годината. За сравнение показателя приключи вчера при ниво от 1 172 пункта.

Към причините за негативните инвеститорски настроения се добавиха опасенията за по-слабо от очакванията възстановяване в САЩ, забавянето в Китай и напрежението между Русия и Украйна. Повишаването на ДДС-то в страната от първи април е друг фактор, който се очаква да действа негативно на японската икономика.

От Goldman обаче запазват 12-месечната си прогноза за индекса при ниво от 1 450 пункта, като очакват печалбите на японските компании да се повишат с 21% през тази фискална година, след повишението им от 70% през миналата.