Азиатските индекси се повишиха, след като йената достигна близо осеммесечен минимум и облигациите в региона поевтиняха, на фона на признаците за стабилност на щатската икономика. Китайските акции се повишиха след данни, посочили ръст в сферата на услугите. Петролът поскъпна.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia Pacific Index, се повиши с 0.5%, воден от повишението на хонконгския Hang Seng, скочил с 1.5%.

Заводското производство в САЩ се е повишило през август с най-ускорен темп от три години насам. В същото време активността в сектора на услугите в Китай се е повишила с рекорден темп.

Инвеститорите с интерес очакват решенията на Европейската и Японската централна банка относно паричните им политики, които ще бъдат оповестени утре, като налице са спекулации за нови стимули и от двете финансови институции.

„Силен ръст на щатската икономика е добра новина за азиатските страни и особено за техните износители“, коментира Тимът Радфорд, стратег в Rivkin Securities, цитиран от Bloomberg.

“Ралито при японските акции може да продължи, ако слабостта на йената се запази. Все още са налице притеснения за развитието на китайската икономика. При наличието на нови лоши данни за икономиката е напълно възможно да видим допълнителни стимули от страна на централната банка в страната“, допълва още специалистът.

Шанхайският индекс се повиши с 0.6%, насочвайки се към най-високото ниво на затваряне от юни миналата година насам.

Акциите на China Mobile Ltd. поскъпнаха с 3.1% до най-високото им ниво от август 2011 година, след спекулации в медиите, че мобилният оператор с над 790 милиона потребители е започнал да приема предварителни поръчки за новия iPhone 6.

Японският Topix добави 0.6% към стойността си до най-високото си ниво на затваряне от януари насам, воден от поскъпването при експортноориентираните компании. Другият основен индекс - Nikkei 225 Stock Average, се повиши с 0.8% в трети пореден ден на повишения.

Лихвите по 10-годишните държавни облигации добавиха един базов пункт - до 2.43%, след като се повишиха с 8 базисни пункта във вторник.

Поскъпване отбеляза и цената на петрола. Брентът добави 0.4% към стойността си до 100.69 долара за барел с доставка през октомври, след като вчера загуби 2.4% от стойността си.

Златото се повиши до 1 267.60 долара за унция с незабавна доставка, след като вчера загуби 1.6% от стойността си заради поскъпването на долара.