Ето ви още една причина защо да избягвате активно управляваните инвестиционни фондове (освен че таксите им са в пъти по-високи от тези на индексните фондове) – най-малко портфолио мениджърите се представят по-добре от пазара от десетилетие насам.

По-малко от един от пет мениджъри на активни инвестиционни фондове са реализирали по-добра от пазарната доходност за годината до края на октомври, според данни на Bank of America.

Виж още: Защо да изберем индексен фонд?

Някои от най-често притежаваните от инвестиционните фондове акции се представят много слабо от началото на годината, на фона на ръста на щатските индекси и новите им рекорди, което до голяма степен е причина за слабия резултат.

Активно управляваните фондове продължават да губят пазарен дял за сметка на нискоразходните индексни фондове (ETF) и на база резултатите за последната една година, в това определено има резон.

Много академични проучвания посочиха непрекъснатото слабо представяне на активните фондове, което до голяма степен обезсмисля инвеститорския интерес към подобен род инвестиционни схеми.

Големите фондове все по-често имат склонност да поглеждат към малки и средноголеми компании за своите портфейли, в усилията си да бият пазара, но това им е изиграло лошо шега. През последната година наблюдаваме изпреварващо представяне на най-големите по капитализация щатски компании.

В допълнение, технологичните компании и енергийните компании, които до голяма степен попълват портфейлите на инвестиционните фондове, регистрираха слабо представяне през октомври.

Едва 17.7% от фондовете бият по доходност компаниите от индекса Russell 1000 от началото на годината спрямо 40.5% от фондовете през изминалата година. Само през 2007 година повече от половината от активните фондове са били пазара.

Индексните фондове са привлекли 199 млрд. долара само в САЩ през първото тримесечие на годината, с което средствата в този род фондове вече са 2.6 трилиона долара.