Японските акции се повишиха, като индексът Nikkei 225 добави над 2% от стойността си до нов седемгодишен връх вследствие на продължаващото поевтиняване на японската йена спрямо долара.

Повишението стана реалност след достигнатия нов исторически рекорд от водещите щатски индекси S&P 500 и Dow Jones. Широкият щатски индекс приключи вчерашния ден с ръст от 0.3%, докато индексът на сините чипове – Dow Jones, добави 0.2% към стойността си.

“Щатският пазар просто иска да се повишава, след като печалбите на водещите компании са силни и най-вероятно едва ли ще видим по-високи нива на лихвите през следващите шест месеца“, коментира Еван Лукас, пазарен стратег в IG Ltd, цитиран от Bloomberg.

“Връзката между борсите в Шанхай и Хонконг е много позитивно събитие и ще даде достъп на повече инвеститори до пазарите в Китай“, допълва още специалистът.

Китайските индекси се понижиха минимално от постигнатия по-рано през сесията днес тригодишен максимум. Вчера основният шанхайски индекс нарасна с 2.5%, след новината, че съвсем скоро чуждестранните инвеститори ще имат по-лесен достъп до фондовия пазар в Китай, който е с пазарна капитализация от 3.9 трлн. долара.

На положителна територия сочат да отворят и европейските индекси, като фючърсите на немския Dax 30 се търгуват с 0.3% нагоре, а на френския САС 40 с 0.2% нагоре.

Петролът отново възобнови спада си и фючърсите на брента се понижиха до 82 долара за барел с доставка през декември.

Спот цената на златото отбеляза леко повишение до ниво от 1 151 долара за унция. Среброто се разменя при нива от 15.55 долара за унция.