Дългоочакваното първично публично предлагане на най-голямата финансова институция в Саудитска Арабия - National Commercial Bank, беше посрещнато с голям ентусиазъм от инвеститорите и е на път да се превърна във второто най-голямо за тази година - след това на Alibaba.

То се очаква да възлезе на 6 милиарда долара и да превиши предишния рекорд на пристанищния оператор DP World от 2007 година, когато бяха набрани 4.96 млрд. долара от компания в Саудитска Арабия.

Предложените на широката общественост акции, представляващи около 15% от капитала на банката, бяха презаписани над 16 пъти. Други 10% бяха предложени на публичната пенсионна агенция в страната.

Очаква се акциите на банката да започнат да се търгуват на 9 ноември.

Сентиментът сред трейдърите е изключително добър, като акциите на компанията бяха предложени при изключително изгодни нива, коментират запознати. Предложени при нива от 45 саудитски риала (12 щатски долара), банката се търгува при съотношение цена-счетоводна стойност от 2 спрямо 2.2 за банковия сектор.

Фондият пазар в страната беше изключително засегнат от корекцията на световните борси през изминалия месец, но все още основният борсов индекс се търгува с повишение от 18.3% за годината.

Чуждестранните инвеститори не бяха допуснати да участват в първичното публично предлагане на банката. Местните власти индикираха намеренията си постепенно да отворят пазара на акции и за чуждестранни инвеститори през първата половина на следващата година.