Инвеститорът ветеран Джеръми Грантам е известен със своите „мечи нагласи“. Товаь което е странно обаче, е, че при настоящите рекордни нива на щатските индекси той далеч не е сред „мечките“.

В писмо към клиентите на управляваната от него институция Грантам предупреждава, че S&P 500 може да продължи да се повишава и да добави 10% към настоящите си нива, преди да регистрира сериозен спад.

Виж още: Dow 20 000 пункта и после нов срив

„Моите лични очаквания са, че все още има място за навлизане на S&P 500 в нови надценени територии, преди да станем свидетели на срив, който той винаги прави“, пише Грантам.

Грантам правилно прогнозира ръст между 20 и 30% за широкия щатски индекс, когато той се търгуваше преди около година при нива от 1 790 пункта. Неговата прогноза бе значително по-бича от позитивните прогнози на останалите специалисти.

Към момента щатският пазар следва изключително точно прогнозите на Грантам, което само изнервя повече инвеститорите, предвид на очакванията в крайна сметка пазарът да се срине.

Въпреки бичите прогнози на специалиста, неговата компания GMO, както и колегите му, далеч не са позитивни по отношение на средно- и дългосрочните си прогнози за пазара. Очакванията им са за базов сценарий за следващите седем години за „изключително ниска възвръщаемост".

„Към днешна дата на инвеститорите им е изключително трудно да намират добри инвестиционни възможности, или ситуация, различна от балона през 2000 година, когато имаше много такива“, коментира Грантам.

Според него настоящият момент е добър да си в акции. В исторически план периодът между 1 октомври и 30 април в третата година от „президентския цикъл“ в САЩ се отличава с положителна средна доходност от 2.5% на месец (от 1932 година насам).