Силното повишение в цените на щатските акции крие заплахата от формирането на балон, според Робърт Шилер - един от тримата американци, спечелили Нобелова награда за икономика през тази година.

„Не искам все още да включвам алармата, но цените на акциите в много страни са високи, както и цените на недвижимите имоти се повишиха значително,... това може да свърши зле“, коментира Шилер в интервю пред немското издание Der Spiegel.

„Намирам ръста на американския пазар за един от най-притеснителните“, допълва още специалистът.

Щатският пазар буди притеснения, защото икономиката „все още е слаба и неустойчива“, според икономиста.

В същото време пазарът на недвижими имоти в някои страни, като Бразилия например, предлага сериозен повод за притеснения. Резкият скок в цените на имотите в страната се предопределя от растящата средна класа и позитивното икономическо развитие.

Пазарът на имоти в Бразилия е много подобен на този в САЩ в началото на века.

„Светът все още е много податлив на балони“, смята Робърт Шилер.

По време на награждаването си в Швеция Шилер обяви от трибуната, че политиката на стимули на Фед създава сериозни предпоставки за „балонизиране“ на цените на имотите.

„Финансовата криза, която светът преживя преди пет години, е доказала неспособността на специалистите да разбират и обясняват движенията в цените“, коментира Шилер.

Щатският индекс S&P 500 Index се търгува в момента с повишение от 26.6% от началото на годината, регистрирайки най-дълагата си печеливша седмична серия от 2004 г. насам в края на миналата седмица.

Шилер не е първият икономист, който изразява опасения за стабилността на ръста. Има, разбира се, и много по-крайни от него, като например Марк Фабер. Според Фабер „огромен спекулативен балон“ се надува в момента при всички активи - от акции до облигации и алтернативни валути, включително и при земеделската земя.