След като писахме за най-нехаресваните от хеджфондовете щатски компании, време е да обърнем внимание и на най-харесваните. Най-харесваните от хеджфондовете 15 малки компании са се представяли с 18 процентни пункта по-добре от пазара през годината. Следването на този модел е донесло доходност за инвеститорите с 29 процентни пункта над пазарната – при ниво от 47.6%.

Разбира се хеджфондовете имат добри умения и при подбирането на големи компании. Най-популярните сред тези инвестиционни схеми големи компании са превишавали доходността на пазара в исторически план, макар и със значително по-малък спред.

Apple бе изместена от позицията на най-харесвана от фондовете компания през тази година, след като заемаше най-голям дял от портфейлите на хеджфондовете през 2011 и 2012 година. През второто тримесечие на тази годинатя бе изместена от Google.

Доминацията на Google също не продължи дълго и тя бе изместена от General Motors Company.

Ето как изглежда и класацията на първите пет:

1. General Motors

Всяка компания, на която Уорън Бъфет прави сериозни залози, заслужава инвеститорското внимание. Фондът на Бъфет купува акции на автомобилната компания, откакто те се търгуваха близо до 20 долара. Към днешна дата фондът има 1.4 милиарда долара експозиция в компанията, или 1.56% от портфейла. Голям залог на GM има и фондът на Дейвид Айнхорн – в размер на над 600 милиона долара.

Към края на третото тримесечие 140 фонда са имали дял в компанията, в сравнение със 122 в края на второто тримесечие на годината.

2. Google

Компанията е големият губещ през третото тримесечие, като поне 20 фонда са продали дела си. Към края на третото тримесечие 139 фонда са били бичи настроени. Дори най-големият бик по отношение на позицията – фондът на Стивън Мандел Lone Pine Capital, е понижил позицията си с 57% през третото тримесечие.

3. Apple

През третото тримесечие компанията върна част от загубените си сред фондовете позиции и популярност. Общо 132 фонда са имали позиция към края на третото тримесечие, в сравнение със 123 към края на второто тримесечие. Дейвид Айнхорн държи с фонда си позиция от поне 1 милиард долара.

4. AIG

Застрахователната компания е загубила част от популярността си през третото тримесечие, като осем фонда са приключили позицията си, с което броят на фондовете с позиции в компанията възлиза на 131.

5. Citigroup

Компанията е третият най-голям губещ, след като шест хеджфонда са приключили с инвестициите си в нея. Броят на фондовете с позиции към края на третото тримесечие възлиза на 115.