Наскоро анализатори от щатската инвестиционна банка BofA Merrill Lynch повишиха таргета си за щатския индекс S&P 500 до 1 750 пункта към края на годината, в сравнение с предходните очаквания за 1 600 пункта.

Какво е в основата на това повишение – щатският индекс не изглежда надценен почти по всички основни финансови съотношения. Тезата, че пазарът е надценен след силното му повишение през последните няколко години е в основата на търгонията на много от „мечи настроените“ инвеститори.

„Въз основа на таблицата с 15 основни финансови съотношнеия се вижда, че повечето от тях все още са под или са на средните в исторически план нива“, коментират от инвестиционната банка пред финансовото издание Bloomberg.

Едно от малкото стъотношения, според които пазарът е скъп, е това цена-печалба на Шилер, което е средното за по-дълъг период от време (десет години с отчитане на инфлацията).

Според съотношението обаче, печалбата на широкия индекс S&P 500 е по-малко от 70 долара към днешна дата.

Сравнени със суровините, акциите изглеждат евтини. Така например съотношението на индекса S&P 500, съотнесен към цената на петрола, е едва 16 барела спрямо средното в исторически план от 22.

Подобно сравнение със златото сочи, че индексът се търгува срещу 1.3 унции злато, на фона на 1.5 унции в исторически план.