Азиатските индекси регистрираха повишения днес, след по-добри от очакванията данни за заводските поръчки в САЩ, както и изказването от страна на Европейската централна банка за продължаване на монетарните стимули в еврозоната.

Доларът се повиши силно спрямо останалите основни валути, след като достигна близо шестседмичен минимум спрямо останалите основни валути в сряда.

„Като цяло пазарът започва да очаква възстановяване на световната икономика през втората част на годината“, коментира Тохру Ямамото, главен стратег в Daiwa Securities, цитиран от Bloomberg. „Налице са добри данни за промишленото производство в Китай напоследък, добри резултати от най-силно засегнатите периферни европейски икономики. В същото време централните банки по света все още потвърждават, че ще продължават с политиките си на финансови стимули“, допълва още специалистът.

Вчера щатските индекси приключиха при нови исторически рекорди. Широкият индекс S&P 500 приключи с повишение от 1.25% при ниво от 1 706.87 пункта. Индексът на синити чипове Dow Jones добави 0.8% към стойността си.

В друг доклад стана ясно, че първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ за изминалата седмица са се понижили до пет и половина годишен минимум. Това повишава очакванията за добри данни за пазара на труда.

Пазарът започва да свиква с идеята, че в определен момент Фед ще започне да изтегля стимулите си за икономиката, според пазарни участници. Това кара инвеститорите да започнат да поглеждат отново към високодоходните акции и пазари.

Фючърсите на щатския петрол се насочват към най-голямото си седмично повишение от месец, след като до момента през седмицата са добавили над 3% към стойността си. Те се търгуват при нива от 108.64 долара за барел с доставка през септември.

Австралийският долар се понижи до най-ниското си ниво от близо три години насам преди централната банка да проведе срещата си през следващата седмица. Широките очаквания на пазара са нивата на лихвите да бъдат понижени до нов рекорден минимум.

Австралийската валута регистрира най-ниска стойност от 88.89 щатски цента, ниво невиждано от август 2010 година насам.

По-нататъшна яснота за движението на щатския долар ще се даде след данните за заетостта и безработица днес в САЩ. Средните очаквания на пазара са за 185 000 нови добавени работни места през юли.

Преди това доларът се търгува без съществено изменение спрямо ерото при нива от 1.3210. Еврото достигна най-високо ниво при 1.3345 на 31 юли, което бе най-ниското му ниво от 19 юли насам.