Доларът се търгува на 0.3% от най-ниската си стойност спрямо еврото, след като по-слаби от oчакваното данни за щатската икономика възобновиха очакванията за по-късно прекратяване на стимулите от страна на Фед.

Еврото бе подкрепено преди данните за активността в сектора на услугите и промишлеността в еврозоната, които се очаква да забавят темпа си на понижение до най-слабия от година.

Австралийският долар и йената поевтиняха спрямо зелените пари след доклад, посочил по-голямо понижение на активността в промишлеността в Китай от очакванията.

Азиатските валути отбелязаха загуби, водени от индонезийската валута, регистрирала четиригодишно дъно спрямо долара.

„От миналата седмица данните за пазара на имоти в САЩ са разочароващи“, коментира Такеши Йошиматцу, мениджър в Ueda Harlow Ltd., цитиран от Bloomberg. “Ако този тренд продължи и днес, очакванията за ранно изтегляне на Фед ще бъдат напълно загърбени от пазара“, допълва специалистът.

Днес се очаква да бъдат изнесени данните за продажбите на нови жилища в САЩ за изминалия месец, като прогнозите са за ръст от 1.7% до 484 000 на годишна база, на фона на 2.1% ръст през май.

Еврото се разменя при нива малко над 1.3200, след като вчера достигна най-високо ниво от 1.3239, невиждано от 21 юни насам.

Доларът се повиши с 0.3% спрямо йената до 99.70, след като загуби 1.2% от стойността си предходните два дни. Еврото се повиши с 0.2% спрямо японската йена.

Щатската валута поскъпна с 4.4% през тази година, докато за същият период еврото се е повишило с 4.6%. Йената е най-зле представящата се основна валута, загубила над 10% от стойността си.

Индексът следящ волатилността на основните валути се понижи до 9.18%, което е най-ниското му ниво от 9-ти май. Индикаторът се понижаваше през последните девет дни.

Цената на царевицата се понижи за трети ден и е близо до най-ниската си стойност от 33 месеца насам, достигната вчера. Това стана след като по-нормалните температури и дъждовете повишиха оптимизмът за щатската реколта.

Суровината загуби вчера 0.4% от стойността си до 4.835 долара за бушел на щатската стокова борса. Вчера моментно фючърсите се понижиха до най-ниска стойност от 4.82 долара за бушел, ниво невиждано от 5 октомври 2010-та година. От началото на годината цената на царевицата е поевтиняла с 31%.