Днес йената поевтинява спрямо всички основни валути, след като нови данни показаха, че японските инвеститори насочват средства към чуждестранни облигации в четвърта поредна седмица и на фона на поскъпването на акциите в Азия след по-добрите от очакваните данни за производството в Китай.

Японската валута е на път да запише най-голямата си загуба от седмица насам спрямо долара. Британският паунд поевтиня до най-ниското си ниво от повече от четири месеца спрямо еврото преди очакваните днес лихвени решения на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Великобритания.

Австралийският долар падна до близо тригодишно дъно на фона на очакванията, че Централната банка на Австралия ще понижи основната си лихва през следващата седмица.

“Инвеститорите разпродават йената, тъй като ръстът при акциите повишава апетита към риск,” казва Кумико Жерве, анализатор в Gaitame.com Research Institute Ltd. в Токио. “Нетните покупки на чуждестранни облигации от страна на японски инвеститори определено също не помага на йената.”

Японската валута поевтиня с 0.4% до 98.29 йени за долар, в сравнение с вчера, когато докосна нивото от 97.59, което беше най-високото от 27 юни насам. Йената падна с 0.2% до 130.48 йени за евро.

В същото време доларът поскъпна с 0.2% до 1.3274 долара за евро, след като вчера се понижи до 1.3345, което бе най-ниското му ниво от 19 юни насам.

Британският паунд губи 0.1% спрямо еврото до 87.57 пенса, след като преди това поевтиня до 87.70 пенса за евро, което бе най-ниското ниво от 12 март насам. Паундът поевтиня с 0.3% спрямо долара до 1.5160.

Азиатският индекс MSCI Asia Pacific днес отчете ръст от 1%, след като вчера се понижи с 1.2%. Японският Topix добави 1.9% към стойността си, изтривайки вчерашната загуба от 1.5%.

Японските инвеститори са закупили чуждестранни облигации на стойност 233.2 млрд. йени (2.4 млрд. долара) в периода 19-26 юли, според данни на Министерството на финансите на Япония, цитирани от Bloomberg.

По-рано тази седмица Федералният резерв на САЩ реши да запази количеството на изкупуваните месечно щатски държавни ценни книжа на 85 млрд. долара, като в същото време предупреди, че ниската инфлация може да попречи на икономическото възстановяване.

ФЕД потвърди обещанието си да продължи с икономическите стимули, докато перспективата пред пазара на труда в САЩ не се подобри значително.

Щатските работодатели вероятно са разкрили 185 000 нови работни места след ръст на заетостта от 195 000 през юни, според прогнозите на анализаторите. Данните за неселскостопанската заетост от Министерството на труда на САЩ се очакват утре. Очакванията за нивото на безработица пък са че то е намаляло от 7.6 на 7.5%.