Основната инфлация (CPI индекса за цените на храни и енергия) на Япония се повиши през юни с 0.4% на годишна база след 0% през май и при прогнози за повишение с 0.3%. Това е първата положителна инфлация от април 2012 година и най-висока инфлация от ноември 2008 година (тогава CPI се повиши с 1,0%).

Основната инфлация в Токио през юли се повиши с 0.3% на годишна база след +0.2% през юни и при прогнози за повишение с 0.3%.

Днешните данни са позитивен сигнал, че провежданата в Япония "Абеномика" (политика на премиера Шинзо Абе) и агресивната парична политика на Японската централна банка дават резултат, съобщи БНР.

Основна причина за инфлацията в Япония е слабата йена на валутния пазар, но все още е прекалено рано да се каже, че третата по сила световна икономика успя да се пребори с многогодишната дефлация в страната.

Все пак днешните данни могат да накарат инвеститорите да понижат своите очаквания за бъдеща, още по-агресивна политика на "количествени улеснения" от страна на ЯЦБ, а това да доведе до натиск върху японския фондов пазар и до поскъпване на йената на валутния пазар.