Доларът е на път да запише месечна загуба спрямо повечето основни валути, докато инвеститорите очакват изявление от Федералния резерв на САЩ по-късно днес, в което ще търсят признаци за ограничаване на изкупуването на държавни облигации, което по принцип обезценява щатската валута, пише Bloomberg.

Днес доларът е на 0.3% от шестмесечно дъно спрямо еврото преди очакваните икономически данни от САЩ, които според прогнозите ще покажат ръст на БВП и на заетостта в страната. По-рано този месец председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че намаляването на стимулите за икономиката ще зависят от представянето ѝ.

Британският паунд се търгува близо до дъното си за последните четири месеца спрямо еврото преди очакваните утре решения за лихвите от страна на Европейската централна банка и Централната банка на Великобритания. Австралийският долар пък се доближи до най-ниското си ниво от близо три години.

По-рано днес щатският долар се търгуваше почти без промяна спрямо японската йена на ниво от 98.05, като е на път да запише 1.1% месечно понижение. Доларът се търгуваше на ниво от 1.3256 за евро в сравнение с 1.3263 евро вчера, когато докосна 1.3302, изравнявайки най-ниското си ниво от 20 юни насам.

Европейската валута се търгуваше на ниво от 129.99 спрямо йената в сравнение със 130.01 вчера. Еврото е на път да запише 0.8% ръст за месеца спрямо йената и 1.9% повишение спрямо долара.

Паундът остава почти без промяна при 87.071 пенса за евро, след като падна до 87.095 пенса за евро, което беше най-ниското ниво за британската валута от достигнатите 87.108 пенса за евро на 17 юли. Паундът пада с 0.1% до 1.5224 долара за паунд в сравнение с вчера, когато поевтиня с 0.7%.