Акциите в Европа и Азия се понижиха заради разочароващите резултати, дошли от водещи компании като BASF SE, Orange SA и Michelin & Cie. В същото време добрите данни от САЩ и Европа карат много от пазарните участници да очакват скорошен край на стимулите от страна на Фед.

Индексът, следящ MSCI - All-Country World Index, се понижи с 0.6% до ниво от 373.56 пункта, като фючърсите на Standard & Poor’s 500 загубиха 0.6% от стойността си.

Фючърсите на медта поведоха понижението при металите, като те загубиха 1.5% от стойността си.

Новозеландският долар поскъпна спрямо останалите основни валути, добавяйки 0.8% спрямо кошницата от 16 основни валути.

Пониженията на европейските индекси са факт, въпреки добрите данни за бизнес доверието в Германия, както и за активността в производствения сектор в еврозоната.

Печалбата на най-голямата химическа компания BASF се оказа под средните очаквания на анализаторите, което инициира сериозен спад при акциите й - от над 4%.

Спад от 8.5% в печалбата си отчете и най-големият френски мобилен оператор Orange.

Индексът, следящ представянето на най-големите европейски компании - Stoxx Europe 600, се понижи с 1%.

Акциите на най-големия европейски производител на гуми – Michelin, поевтиняха с 5.1% след отчетен спад от 13% в печалбата на компанията.

Спадовете станаха реалност в условията на слаба търговия, като търгуваните обеми бяха с 20% под средните за последните 30 дни.

Акциите на Facebook Inc. поскъпнаха с 16% по време на европейската търговия след по-добри от очакванията резултати, дошли от компанията.