Често чуваме упреци, че поскъпването на SOFIX се предопределя от изменението основно в акциите на няколко компании, като това е резултат от по-голямото им тегло в индекса.

Индексът на „сините ни чипове“ е теглови претеглен в съответствие с пазарните капитализации на компонентите му, като за по-голяма справедливост е въведен и коректив на теглата (в зависимост от фрий-флоута или наличните за свободна търговия акции).

Това води до донякъде неравностойното положението, при което акциите на три компании - Булгартабак, Адванс Терафонд и Софарма, да имат тежест в индекса от над 40%, което, според много от анализаторите, го изкривява.

Всъщност, индексът е заимствал този принцип от широкия S&P 500, който се смята за барометър на световните финансови пазари.

Другата алтернатива, която е налице и се прилага при другия основен индекс – широкия BG 40, е на ценова претегленост или участие на компаниите с тегла, в зависимост от нивата на техните цени. Този принцип се прилага при американския индекс на сините чипове Dow Jones.

Разбира се, можем да погледнем как биха стояли нещата, ако и SOFIX се изчисляваше на база на ценова претегленост.

Ако настоящият състав на SOFIX бе същият, то акциите на Булгартабак, поради своята значителна цена, щяха да са с тегло от цели 44% от индекса.

Още една компания щеше да е със значително тегло – Албена, която, отново благодарение на високата си цена, щеше да е с тегло от 25%.

Или казано по друг начин, при другата алтернатива две компании (Булгартабак и Албена) щяха да предопределят близо 70% от изменението на индекса, което определено нямаше да е добър вариант.

Поради ниската си цена пък компании, като Адванс Терафонд, която в момента е втората компания с най-голяма тежест в индекса, щеше да е с тегло при разглеждания вариант от едва 3.7% или пренебрежимо малко.

Проблемът на високите цени при ценовите индекси с пълна сила се проявава при BG 40, където акциите на ЧЕЗ Разпределение България са при нива от 1 550 лева. Проблемът в тази насока се задълбочава с поскъпването при този род акции, защото те стават с още по-голямо тегло от индекса.

За тези, които си мислят, че родните индекси имат проблеми, ще се обърнем към Dow Jones.

Там компанията с най-голямо тегло, в размер на 9.6%, е IBM. Това е далеч над теглото на втората най-тежка компания в индекса – Chevron, с тегло от 6.28% и близо 25 пъти повече от теглото на най-незначителната за индекса компания – Alcoa (0.4%).

Нещо повече, деветте компании с най-голяма тежест за изчисляването на индекса са с тежест над 50%, или казано по друг начин, една трета от компаниите определят половината от изменението на индекса (което също много хора биха определили като несправедливо).