Широкият индекс S&P 500 затвори за пръв път в историята си на ниво над 1700 пункта вчера. С навлизането в август щатските акции се насочват към осмия си месец на ръст за последните девет.

Според много инвеститори след подобен ръст е напълно възможно да станем свидетели на спад.

Разбира се не всички са на това мнение и един от тези, които очакват повишението да продължи, е анализаторът Савита Субраманиян от Bank of America Merrill Lynch. Според него пазарът ще продължи нагоре.

През юли анализаторът повиши своята прогноза за широкия индекс от 1 600 на 1 750 пункта.

От финансовата институция виждат повече възможности за ръст на щатските индекси, отколкото за понижение.

Намаляването на волатилността при резултатите на щатските компании е друга причина за оптимистичните окачания.

Друг индикатор за ръст на щатските акции е паричният пазар, на който лихвите са изключително ниски и пренасочват инвеститорите към пазара на акции.

Според анализатора моментът на преминаване на основните лихви от ниски към нормални нива традиционно е изключително добър за щатския пазар.

Според Субраманиян една от малкото опции за разминаване с „бичия сценарий“ е сериозно влошаване на печалбите на щатските компании, но това на този етап изглежда малко вероятно.

„Всеки обръща изключително много внимание на новите върхове за щатските индекси“, коментира Субраманиян пред финансовото издание CNBC “Това, което не се споменава непрекъснато, са достигнатите от компаниите рекордни печалби, които нарастват през всяка година от 2010 година насам. Така че защо да се приема, че пазарът трябва да достигне нови върхове днес?“