Втората най-голяма банка в САЩ - Bank of America Corp., обяви 63% ръст на печалбата, като той е по-голям от очаквания, информира Bloomberg.

Печалбата на банката за второто тримесечие на годината нараства до 4.01 млрд. долара, или 32 цента на акция, в сравнение с 2.46 млрд. долара, или 19 цента на акция, година по-рано.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 26 цента на акция.

Главният изпълнителен директор на Bank of America Браян Мойнихан обяви, че ще намали годишните разходи на банката с 8 млрд. долара до края на 2014 г. и с 10 млрд. долара, свързани с проблемните ипотеки година по-късно.

Най-големите банки се концентрират върху ограничаването на разходите на фона на новите правила, по-високите капиталови изисквания и слабото кредитиране.

През март Мойнихан получи одобрението от Федералния резерв банката да изкупи обратно свои акции за 5 млрд. долара.

Bank of America, която имаше нужда от 45 млрд. долара спасителни средства по време на финансовата криза, е продала свои активи за 60 млрд. долара и е похарчила над 45 млрд. олара, за да плати искове срещу нея, свързани с нередовни ипотеки и изземания на жилища.

За периода, откакто Мойнихан пое поста през 2010 г., до 31 март тази година банката беше отчела ръст в печалбата едва в четири тримесечия. Той заяви пред акционерите през май, че банката първо трябва да започне постоянно да отчита печалба преди да повиши тримесечния си дивидент, който стои на 1 цент от началото на 2009 г.

Bank of America, която стана най-големият ипотечен кредитор в САЩ, след като придоби Countrywide Financial Corp. през 2008 г., падна до номер 4 през миналата година, след като Мойнихан ограничи операциите й, изпускайки скока в рефинансирането на ипотечните кредити и покупките на нови имоти.

След като оглави индекса Dow Jones Industrial Average по ръст в цената на акциите през 2012 г., през тази година Bank of America изостава. Акциите на банката са поскъпнали с 20% от началото на годината до 13.92 долара за брой, в сравнение с 25% ръст за индекса KBW Bank Index, в който влизат 24 банки.

Bank of America обяви финансовите си резултати последна измежду четирите най-големи щатски банки. JPMorgan отчете 31% ръст на печалбата, докато повишението при Wells Fargo бе от 19%. Печалбата на Citigroup Inc. пък е скочила с 42%.