Широкият щатски индекс регистрира сериозно повишение от началото на годината. В началото на 2013 г. очакванията ни бяха по-скоро за ръст до април-май и след това по-сериозно низходящо движение - това, което се случи обаче, бе различно, коментира Александър Николов, заместник-председател на съвета на директорите на Карол Капитал Мениджмънт по време на специален уебинар, организиран от ИП Карол.

Американският пазар се представи доста по-силно от началото на годината, в сравнение с останалите развити пазари. Той премина над върховете си от 2007 г., като спадът от края на май бе доста ограничен и много бързо се върна на нива, близки до върха от месеца.

Като цяло възходящият тренд не само е в сила, но можем да кажем, че от ноември миналата година се ускори. За разлика от миналите години с по-сериозни спадове, в момента ръстът е съпроводен с по-малки корекции, смята Николов.

Такива силни движения има или в самото начало на всеки възходящ тренд, в средата, или в края. Много е трудно да преценим дали сме в средата или в края. Аз мисля, че сме по-скоро близо до края.

Повишението продължава от март 2009 г., тоест възходящият тренд е доста зрял. Опасенията, че вероятно скоро ще се формира връх, не са лишени от смисъл. Чисто обективно обаче, в момента трендът е силно възходящ, посочи още Николов.

Така че, поне в рамките на следващите месеци, трябва да отчитаме този тренд. Възможно е да видим формиране на връх и силна странична консолидация. При настоящите условия обаче по-скоро можем да видим консолидация до края на годината, а в позитивен план - по-нататъшен ръст.

Не така стои въпросът при останалите развити пазари, посочи Николов. В края на миналата година много от големите пазари извън САЩ започнаха да се движат по-бързо едва през октомври, ноември и декември.

Тогава те поскъпваха с повече спрямо американския пазар. Това продължи и през януари и приключи тогава.

Движението при останалите пазари е много по-слабо и след това спадът бе доста по-сериозен и въпреки възстановяването от юни до днес, индексите са доста по-далеч от върховете си. За момента останалите развити пазари се държат по-слабо от американския, което не е добър знак в един по-дългосрочен план.

Развиващите се пазари са още по-слаби. Тук въобще няма поскъпване. След януари тенденцията се влоши и най-големите развиващи се пазари изпаднаха под сериозен натиск и реално върхът за тях не е от май, а от февруари, уточни експертът.

Едва сега, в последните няколко седмици, се представят по-силно, но далеч зад стойностите си от май. Какво означава всичко това? На този етап повишението на щатския пазар е изолирано. Другите пазари не го следват и от тази гледна точка глобално не можем да говорим за стабилна ситуация на фондовите пазари.

В същото време очевидното отстояване на корекции се оказва позитивно. Картината общо е смесена, но изводът е, че като цяло в момента няма сериозни основания за очакване на силен повсеместен спад. Напротив, поне до края на годината е възможно фондовите пазари да останат силни и най-вероятно ще продължат да се водят от САЩ, прогнозира Александър Николов.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи