Нобеловият лауреат по икономика – професър Робърт Шилер, обяви, че обмисля излизане от щатския пазар.

„Обмислям излизане от щатския пазар. Европа е далеч по-евтин пазар“, сподели Шилер в интервю пред финансовото издание CNBC.

Близо половината от личните средства на Шилер в момента са инвестирани в щатски акции. Той вече е инвестирал активи в италиански и испански борсови индекси.

Вижте още: Пазете се от крах при облигациите

От третото издание на книгата на професора - Irrational Exuberance (Ирационални свръхочаквания) става ясно, че правилното решение за инвеститорите в момента е да спестяват повече.

„Пенсионирането ще е трудно и тежко, ако не спестявате повече“, предпреждава специалистът. „Не смятам, че хората са осъзнали още това“.

Ниските дългосрочни лихви в САЩ водят до повишение на щатските индекси. „Гледате към основните класове активи и те изглеждат скъпи“, коментира още Шилер.

По отношение на имотния пазар, Шилер смята, че повишението в цените на имотите от последните години няма да продължи в бъдеще.

„Наблюдавахме значително повишение в цените на имотите от 2012 година и не очаквам то да продължи“, прогнозира професорът. „Цените на имотите са при средните си в исторически план нива и едва ли ще се променят значително в близко бъдеще“.