Щатският пазар е скъп, според известния професор Робърт Шилер, нобелов лауреат по икономика от 2013 година и популярен във финансовите среди с кръстения на него индикатор.

Индексът САРЕ, за чието създаване Шилер е спомогнал (вземащо предвид дългосрочните печалби на компаниите), е при тревожно високо ниво.

Виж още: Колко още преди корекция на щатския пазар?

„Писах за опасенията си от високите нива на това съотношение малко повече преди година, когато съотношението бе при 23 пункта, или далеч над дългосрочното му средно ниво за 20 век при 15.21. Сега съотношението е при 25 - ниво, преминавано само три пъти от 1881 година насам: през 1929, 1999 и 2007 година. Сериозни пазарни сривове са били наблюдавани след тези години на пикове за пазарите“.

За разлика от стандартното съотношение цена-печалба, базирано на историческата печалба за последните дванадесет месеца, Шилер предпочита изгладената средна печалба за последните 10 години, която в много по-голяма степен отчита тренда при една компания и намалява цикличността.

И макар пазарът да изглежда „скъп“ въз основа на посоченото съотношение, Шилер припомня, че е трудно да се вземе решение въз основа на тази информация, която не посочва точно времето, когато трендът ще се промени.

„Това, че пазарът е скъп, не означава, че ще започне да пада“, коментира Шилер пред изданието NYT.

Нещо повече, пазарът е бил скъп на база на посоченото съотношение през последните 20 години (съотношението през този период е било по-високо от средното за показателя в дългосрочен план).

„Нищо само по-себе си не обяснява продължаващите високи оценки на щатските компании. Подозирам, че истинската причина за това до голяма степен лежи в социалната психология и феномена на ирационалното поведение, което рано или късно се променя, поне историята сочи това.

Ако това поведение се промени, то инвестициите в акции могат да ни разочароват в бъдеще“, обобщава Шилер. „Разбира се, в определен момент настроенията ще се променят“.