Драматична разлика в доходността между облигациите и акции прогнозира екип от специалисти от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.

Според Дейвид Костин и екипа му от анализатори в щатската банка, лихвите в САЩ ще започнат да бъдат повишавани през третото тримесечие на следващата година и ще се нормализират през 2018 година.

Виж още: Спадът на щатските индекси едва сега започва?

Реалната доходност от облигациите се очаква да е отрицателна в размер на 1%, докато реалната доходност от инвестиции в акции се очаква да е 4% годишно в следващите няколко години.

„Очакваме драматична промяна в потенциалната доходност пред акциите и облигациите през следващите няколко години“, коментира Костин.

„Очакваме лихвите да станат неутрални през 2018 година и лихвите по 10-годишните облигации тогава да са при нива от 4.5%. Според нашия основен сценарий 10-годишните облигации ще носят годишна възвращаемост от 1% до края на 2018 година. В същото време очакваме инвестиции в широкия щатски индекс S&P 500 да генерират годишна възвращаемост от 6%. С отчитане на инфлацията това означава възвращаемост от -1% за облигациите и 4% за широкия S&P 500“, допълва още анализаторът.

За сравнение към настоящия момент основните лихви в САЩ са между 0 и 0.25%.