Азиатските индекси отвъд Япония се понижиха, като индексът Hang Seng отстъпи от тригодишния си връх, а акциите на Samsung Electronics се понижиха след резултатите на компанията.

Книжата на Samsung се понижиха с 3.9%, след като най-големият световен производител на смартфони регистрира по-голям от очакванията спад в нетната си печалба, вследствие на растящата конкуренция от страна на Apple Inc. и китайските производители.

Виж още: Dow 20 000 пункта и после нов срив

Индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 0.4% до 510.32 пункта, ограничавайки месечния си ръст до 3.3%.

„Пазарът се насочва към леко връщане“, коментира Дезмънд Чуа, стратег в CMC Markets, цитиран от Bloomberg. “Налице са опасения за нарастване на геополитическото напрежение, както и неясноти относно времето на повишение на лихвите в САЩ от страна на Фед“, допълва още специалистът.

Тайванският основен индекс се понижи с 1.1%, след данните за ръст на икономиката на страната с 3.84% през второто тримесечие. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за повишение на икономиката от 3.2%.

Южнокорейският Kospi загуби 0.4% от стойността си, след като вчера завърши при най-високото си ниво от август 2011 година.

Японският Topix се разграничи от негативните настроения на пазара и добави 0.3% към стойността си, подпомогнат от поевтиняването на йената спрямо долара.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се търгува при 13.7 пъти прогнозираната си за следващата година печалба спрямо 16.5 пъти за широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500.

Фючърсите на щатските индекси сочат отваряне с 0.1% надолу. Вчера данните посочиха ръст на щатската икономика от 4% на годишна база, което значително превиши средните очаквания и подхрани спекулациите за по-ранно излизане от цикъла на рекордно ниски лихви.

Напълно очаквано, Фед намали размера на стимулите с нови 10 милиарда долара на месец до 25 милиарда долара, потвърждавайки позицията си, че стимулите най-вероятно ще бъдат прекратени през октомври.

По-нататъшна яснота за това кога може да се очаква увеличаване на лихвите може да се даде утре с изнасянето на данните за заетостта и безработицата в САЩ.

След края на вчерашната си среща Фед заяви, че през пазара на труда все още има значителен потенциал за подобрение, въпреки изненадващото понижение на безработицата.