Доларът се доближи до най-високото си ниво от близо девет месеца спрямо еврото, след като признаците за стабилизиране на щатската икономика и нарастващото напрежението в Украйна засилиха привлекателността на американските активи.

Индекс, следящ представянето на долара се покачи до най-високото си ниво от февруари, след като данни вчера показаха, че фабричните поръчки и активността в сектора на услугите са нараснали, а президентът на подразделението на Федералния резерв в Далас Ричард Фишер заяви, че неговите колеги се настройват все повече за по-високи лихви.

От Полша обявиха, че струпването на руски войски на границата с Украйна повишава вероятността от евентуална инвазия.

Новозеландският долар поевтиня до двумесечно дъно след като ръстът на заетостта в страната се е забавил с повече от очакваното, а цените на млечните продукти паднаха.

Доларът поскъпна с 0.1% до 1.3368 спрямо еврото, след като вчера се бе оскъпил до 1.3358, което бе най-високото му ниво от 11 ноември. Щатската валута остана почти без промяна на ниво от 102.56 спрямо йената. Японската валута пък поскъпна с 0.1% до 137.11 йени за евро.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, нараснала с по-малко от 0.1% до 1 023.45, след като се бе повишили до 1 024.01 вчера, което бе най-високото ниво от 13 февруари насам.

Индексът на непроизводствената дейност на Института за управление на доставките на САЩ е отбелязал през юли най-големия си ръст от декември 2005 г., стана ясно вчера. Фабричните поръчки са се повишили с 1.1% през юни, което близо два пъти повече от очакваното.

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил на правителството си да подготви реакция на санкциите от страна на САЩ и Европа. Той засега не показва признаци на отстъпление по отношение на Украйна като Русия струпва военни сили по границата.

Доларът е поскъпнал с 1.7% в последния месец и е най-добре представящата се валута сред 10 най-търгувани валути. Йената се е повишила с 1.2%, докато еврото губи 0.2%.

Новозеландският долар поевтиня във втори пореден ден, след като официалните данни показаха, че заетостта в страната е нараснала с 0.4% през второто тримесечие, или по-малко от очаквания от икономистите ръст в размер средно на 0.7%.

Валутата също така поевтиня, след като от GlobalDairyTrade обявиха, че вчера цената на млякото на прах е паднала с 11.5% на търг до двегодишно дъно. Така спадът от достигнатия връх през февруари вече е 46%.

Новозеландският долар поевтиня с 0.4% до 84.35 щатски цента, след като падна до 84.24 цента, което бе най-ниското му ниво от 5 юни насам.