Австралийският долар прекъсна двудневната си печеливша серия, след като данни за сектора на услугите в Китай показаха свиване за първи път в историята.

Австралийският долар поевтиня спрямо всичките 16 най-търгувани валути без една, след като на днешната си среща Централната банка на Австралия остави основната си лихва без промяна.

Еврото бе на 0.4% от най-ниското си ниво от ноември насам преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) тази седмица. Южнокорейският вон поскъпна във втори пореден ден, след като резервите в чуждестранна валута на Южна Корея нараснаха до рекордно ниво.

Австралийският долар изгуби 0.1% до 93.27 щатски цента, след като поскъпна с 0.4% в предходните два дни. Австралийската валута скача с 4.6% от началото на годината.

Щатският долар остана почти без промяна на ниво от 1.3419 спрямо еврото, след като преди това нарасна до 1.3367 долара на 30 юли, което бе най-високото му ниво от 12 ноември. Доларът остана почти без промяна на ниво от 102.57 спрямо йената. Японската валута се търгуваше на ниво от 137.64 спрямо еврото в сравнение със 137.66 вчера.

Индексът на HSBC Holdings Plc и Markit Economics за сектора на услугите в Китай се е понижил до 50 пункта през юли в сравнение с 53.1 пункта в предходния месец, което е най-ниското ниво откакто двете компании започват да публикуват тези данни през ноември 2005 г. Стойност под 50 пункта означава свиване. Китай е най-големият търговски партньор на Австралия.

Австралийският долар е нараснал с 0.9% в последния месец и е най-добре представящата се валута след щатския долар сред 10-те най-търгувани валути. Еврото остана почти без промяна, а йената е поскъпнала с 0.8%.

Австралийският долар поскъпна, след като трейдърите ограничиха очакванията си за това с колко централната банка ще намали лихвата си.

Днес Централната банка на Австралия остави основната си лихва на ниво от 2.5% и повтори отново, че очаква известен период, в който тя няма да бъде променяна.

Еврото остана почти без промяна преди срещата на ЕЦБ в четвъртък. Президентът на финансовата институция Марио Драги и неговите колеги ще оставят основната лихва на ниво от 0.15%, според отделно проучване на Bloomberg.

Южнокорейският вон поскъпна спрямо всичките 16 най-търгувани валути, след като стана ясно, че резервите на страната в чуждестранна валута са се увеличили дп 368 млрд. долара в края на юли, в сравнение с 366.6 млрд. долара месец по-рано.

Износът на Южна Корея скача с 5.7% на годишна база миналия месец, стана ясно на 1 август.

Вонът поскъпна с 0.2% до 1 031.80 спрямо долара, след като вчера бе добавил 0.3% към стойността си.