В условията на пазар, който изглежда скъп (става въпрос за щатския пазар), нобеловият лауреат Робърт Шилер дава съвети на инвеститорите в три направления.

На първо място, последните трябва добре да балансират активите в портфейлите. Второ – добре е инвеститорите да погледнат към теориите за „инвестиции в стойност“ и трето – трябва да сте много по-умерени в очакванията си за доходност.

И макар финансовите оценки на щатските активи да не са обосновани, според Шилер те все още не са абсурдно високи. Предвид на алтернативите пред инвеститорите, икономистът съветва все още да се държи известна експозиция на пазара.

“Важното е да не сте изцяло инвестирали на борсата, но да имате достатъчно заделени средства за пенсиониране, защото пазарът едва ли ще се представя изключително в бъдеще, както се е представял до момента“, смята Шилер.

Шилер не уточнява кое е доброто разпределение между различните класове активи, като отговаря, че това е различно за всеки, според толерантността му към риск и финансовите цели, които си е поставил.

„Няма точна формула. Първият ми съвет е хората да се обърнат към финансов консултант. Той ще им помогне да намерят правилното разпределение на активите, подходящо за техните цели, страхове и желания“, коментира икономистът.

Виж още: Пазарът е скъп, според Робърт Шилер

Основната идея на диверсификацията обаче е напълно валидна.

„Смятам, че основно правило в инвестирането е да се диверсифицира сред всички класове активи. Облигациите и акциите изглеждат скъпи, като скъпи започват да изглеждат и недвижимите имоти. Трябва обаче да сложите парите си някъде“, коментира Шилер.

Дори и на скъпите пазари могат да се намерят привлекателни активи, според специалиста.

„Налице е така нареченото инвестиране в стойност. То датира от времето на Бенджамин Греъм и Дейвид Дод и все още е в сила“, смята Шилер.