Това, че щатският пазар е свръхкупен се посочва не от един и двама специалисти. Малко са тези обаче, които посочват в каква степен. Изследване на дългосрочната графика на широкия щатски индекс S&P 500 сочат, че той е при второто си най-купено ниво в историята.

На база изследване на дългосрочния месечен тренд на индекса от 1871 година насам, при по-свръхкупени нива той е бил единствено в периода между ноември 1998 година и юли 2001 година.

Източник: Робърт Шилер

Освен при посочения период, индексът никога не е бил толкова високо над дългосрочната си трендова линия.

Графиката на S&P е с отчитане на инфлацията.

През ноември е отчетен първия месец в цялата история на индекса, когато той е с 90% над дългосрочната си трендова линия.

На база на този показател, пазарът изглежда надценен. Разбира се, специалистите припомнят, че той може да остане в това си положение още дълго време и само по себе си това не означава, че ще станем свидетели на корекция.

За сравнение, когато индексът е достигнал подобни нива на свръхкупеност през 1998 година, пазарът е продължил да се повишава още 20 месеца.

В средносрочен и дългосрочен план обаче нивата на свръхкупеност на пазара могат да означават ниска доходност (ако не и отрицателна) за инвеститорите през следващите години.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.