Инвеститорите, които обмислят прехвърлянето на портфейлите си към европейски акции, трябва да са внимателни, според Александър Фрийдман, изпълнителен директор на GAM Holding.

„Забележително е как всички се прехвърлят от щатски към европейски акции“, коментира Фрийдман пред финансовото издание CNBC. “Аз бих бил изключително внимателен по отношение на подобни действия. Налице е изключително голям политически риск, който не е отразен в цените на европейските активи“, коментира още специалистът.

През уикенда стана ясно, че инвеститорите пренасочват рекордни суми към европейските акции. Позитивизмът се подхрани след коментарите, че Уорън Бъфет търси да инвестира в европейски компании, след като фондът му закупи скоро немски производител на аксесоари за мотоциклети.

Междувременно главният икономист на Allianz Мохамед Ел-Ериан обяви трендът на пренасочване на активи към Европа като основен в момента предвид на подготвяната от ЕЦБ програма за обратно изкупуване на активи на стойност 60 милиарда евро.

„Новите инвеститори, които се насочват към европейските пазари обаче, не отчитат редица фактори, сред които несигурността, свързана с Гърция и предстоящите избори в Испания и Португалия“, смята Фрийдман. Според него гръцкият проблем все още не е разрешен, за разлика от мнението на инвеститорите.

Едно от основните основания, според инвеститорите, които ги кара да поглеждат към европейските активи, са по-ниските им финансови оценки. Съотношението цена-печалба за немския основен индекс Dax е 15.8 спрямо 19.6 за широкия щатски индекс S&P 500.

Индексът Euro Stoxx 600 се е повишил с 13% от началото на годината, на фона на повишението за широкия щатски индекс от едва 2%.