Щатските пазари са изключително близо до рекордите си от края на миналата година. Това те правят след шест години на ръст без сериозна корекция.

Все повече стават инвеститорите, които прогнозират, че дългоочакваната поява на корекция (над 10%) няма как да бъде избегната. Ето и седем причини за подобни очаквания, според специалистите от Convergex.com:

Виж още: Инвеститорите се пренасочват от щатски към европейски акции

1. Грешни прогнози за лихвите

Данните за заетостта в САЩ от петък подхраниха спекулациите, че Фед ще прибегне до дългоочакваното повишение на лихвите в средата на годината.

И докато все още се спори дали Фед ще повиши или не лихвите през тази година, от рекордно ниските им нива, почти никой не залага на две повишения през тази година. Такива действия от страна на резерва обаче биха довели до сериозно понижение при щатските активи.

2. Дефлацията става новата реалност

Интересен е фактът, че лихвите по държавния дълг на много от развитите страни са при близки до нулата нива, а анализаторите все още очакват позитивен ръст в приходите на мултинационалните компании. Дефлацията е новата заплаха пред световната икономика, която, ако се настани, ще е трайно и ще нарани ръста, доходите и финансовите пазари.

Дефлацията вече е реалност в еврозоната, като инфлацията в САЩ е при най-ниските си нива от десетилетие насам. За опасните последствия от дефлацията инвеститорите могат да се обърнат към историята на японския финансов пазар и загубеното там „десетилетие от инвеститорите“.

3. Гръцка трагедия

Почти всички пазарни участници изразяват мнение, че нито Гърция, нито еврозоната ще спечелят от напускането на страната на валутния съюз. И все пак подобен резултат не е невъзможен при липса на решение между двете страни.

За неизбежно напускане на Гърция от еврозоната се обяви днес бившият председател на Фед – Алън Грийнспан. Подобно действие може да инициира сериозен спад на световните финансови пазари.

4. Финансовите оценки

Не е имало период в историята на щатския фондов пазар на седемгодишно повишение на индексите. Единствените два пъти, когато щатските индекси са отбелязвали шестгодишен ръст, са били през 1898 и 1903 година (последван от 18% спад следващата година) и 2009 и 2014 година. Разбира се, както се казва, винаги има първи път.

Щатските компании се търгуват при съотношение 27 пъти средните печалби за последните 10 години. За сравнение, средното съотношение от 1880 година насам е при ниво от 16.6 пъти.

5. Валутните войни

Силният долар може да е „нова реалност“ за един по-дългосрочен период от време. И макар той да е в дългосрочен интерес за щатската икономика, краткосрочните последствия от силния долар може да са неблагоприятни, предвид на това, че той ще е „проводник“ на дефлация.

Усилията на централните банки по света за обезценка на националните им валути са друг фактор, които ще предопределят скъпия долар в средносрочен план.

6. Геополитически фактори

Кризата в отношенията с Русия, терористичните групи и Северна Корея са само част от факторите, които се очаква да внасят несигурност в средата. Несигурността е факторът, който инвеститорите харесват най-малко и често води до сериозни понижения и загуби на финансовите пазари.

7. Петролът

Ниските цени на петрола най-вероятно ще се запазят в средносрочен план. Това се очаква да инициират загуба от над 100 000 работни места в САЩ, както и сериозно да намали печалбите на водещите петролни компании.