С наближаването на края на годината специалисти и анализатори се надпреварват да дават своите прогнози и очаквания за следващата година. Ето някои от възможните добри алтернативи за 2015 г., дадени от специалисти от фондове с доказана история в писма към техните клиенти:

1. The Buyback Letter

Както се подразбира от името, приоритет се дава на големи компании, които купуват обратно своите акции в особено големи размери. Това означава, че мениджмънтът на тези компании е уверен в бъдещето на управляваните от тях институции.

От март 2000 г. доходността на тази стратегия е била 10.8% годишно при средна 3.8% за всички инвестиционни фондове.

Очакванията са за а ръст на акциите с между 10 и 15% през следващата година като цяло, при запазване на ниски цени на петрола и ниски лихви.

Компаниите, споменати в писмото, включват имената на Yahoo, което е сочена като една от най-добрите инвестиции за следващата една година.

Когато купувате акции на компанията, купувате бизнеса й на практика за без пари, предвид на притежавания от компанията дял в китайския онлайн търговец Alibaba, се коментира в писмото. Това е така, защото пазарната капитализация на Yahoo в момента е равна на стойността на притежавания от компанията дял в Alibaba.

Друга компания, посочена в писмото, е Apple, а като част от мотива за добрите очаквания е фактът, че тя е изкупила 6.8% от капитала си през последната една година за около 25 млрд. долара. Компанията се радва на изключителна лоялност от потребителите, като може да продължи с политиката си на обратно изкупуване.

2. Motley Fool Insider Value

Идеята на тази инвестиционна стратегия е да се търсят компании със стабилни отчети и сигурен бизнес. Подбраните акции трябва също така да се търгуват при привлекателни съотношения.

За последните 10 години е регистрирана доходност от 14% годишно.

Любимата компания на изданието за следващата година е Iconix Brand Group. Тя притежава лиценза за марки като Candie’s, London Fog, Joe Boxer, Umbro и Rocawear.

За разлика от останалите търговски вериги обаче, компанията не трябва да се справя с проблеми като управление на запаси и работи при висок маржин на печалбата. Тя разполага също така с много свободни средства.

Компанията е машина за генерирани на паричен ресурс, който се използва за закупуване на нови марки и изкупуване на собствени акции.

Акциите на компанията се търгуват при ниво от 34 долара, а би следвало да се търгуват при нива от 52 долара на база на дисконтиране на паричните потоци и прогноза за бъдещите продажби и печалби.

Друга компания, която се посочва от изданието, е Lumber Liquidators Holdings LL - компания специализирана в продажбата на дървени материали за подове.

Акциите на компанията са загубили близо 50% от стойността си през тази година до нива от 50 долара. Причината – обвиненията, че внася защитена дървесина от Русия, чрез китайски субконтрактори.

Този проблем е решен и акциите на компанията се повишиха, търгувайки се при нива от 64 долара за брой. Прогнозираната им цена е 89 долара на база на вътрешната им стойност и очаквания ръст в приходите.

3. Investment Quality Trends

Стилът на търговия е инвестиране в финансово стабилни компании, чиито акции изглеждат евтини на база на изплащаните рекордни в истрията им дивиденти.

Възвръщаемостта на тази стратегия е 11.1% на годишна база от март 2000 година насам.

Очакванията са за по-нататъшно добро представяне на акциите в условията на ниски лихви в САЩ.

Сред посочваните от изданието компании попадат имена като Chevron, ConocoPhillips и Exxon Mobil.

Извън енергийния сектор се посочват имената на компании като International Business Machines и AT&T T, +0.62% .