Инвестирането с дългосрочен хоризонт е ключово за постигане на финансова независимост и самостоятелност, когато достигнете пенсионна възраст. Ето три от най-добрите щатски акции за пенсиониране или за държане в дългосрочен период, според специалисти от финансовото издание The Motley Fool.

Johnson & Johnson

Производителят на потребителски стоки е изборът посочен от Кейт Шпайц от изданието. Компанията най-вероятно ще продължи да съществува и през следващите десетилетия, предвид на това, че е един от най-големите световни производители на фармацевтични и други потребителски продукти.

Тя е основана през 1886 година и през последните 20 години доминира на пазарите. Изплащаните от компанията дивиденти са друг сериозен плюс.

Дивидентът на компнаията е растял всяка през последните 51 години, като дивидентната доходност в момента е 2.6%.

Налице са и перспективи за по-нататъшен ръст в здравния бизнес на компанията, с нови иновации, които са в процес на въвеждане, както и перспективите за бъдещи такива от компанията, смята още Шпайц.

Microsoft

Това е изборът на Лео Сън. Компанията се отличава с доминация на пазара на персонални компютри (над 90% пазарен дял), което най-вероятно ще продължи и в бъдеще.

Въпреки че ръстът в приходите и печалбата на компанията се забавят, те отбелязват съответно повишение от 118 и 80% през последното десетиелите. В същото време за този период акциите на компанията са се повишили със 74%.

Microsoft контролира и порпаративния пазар, като се опитва да се върне в бизнеса с преносими устройства с представянето на таблети като Surface Pro 3, както и единна операционната система за таблети, смартфони и персонални компютри Windows 10, която ще бъде представена през следващата година.

Компанията е с дивидентна доходност от 1.6%.

Berkshire Hathaway

Третата компания е предложена от Патрик Морис от The Motley Fool. Фондът на Бъфет не изплаща дивидент, но се отличава с изключително представяне за последните 30 години, през които една акция клас „А“ е поскъпнала от 1 395 долара до 224 800 долара. Това е годишна възвръщаемост в размер на 18.5%, нещо с което малко фондове могат да се похвалят, като размер и продължителност на резултата. За сравнение широкият индекс S&P 500 е донесъл средна доходност от 8.5% за този период.

Фондът предоставя изключително добра диверсификация на потенциалните инвеститори.

* материалът не е съвет за покупка, или продажба на акции