Златото и швейцарският франк позагубиха статута си на активи, предпочитани в моменти на несигурност за световните пазари, или така наречените „спасителни активи“. Причината – златото е в средносрочен низходящ тренд, а швейцарската валута е под заплахата на непазарни сили, или потенциална намеса на швейцарската банка.

Виж още: Рекорден брой индекси бият SOFIX

Гърция е на ръба на излизане от еврозоната, украйнската криза отново е на път да ескалира, а поевтиняването в цената на петрола може да доведе до повишаване на напрежението в Близкия Изток.

В същото време водещите световни борсови индекси са на близки до рекордните си стойности нива.

В такива условия апетитът към риск на инвеститорите се понижава и те започват да търсят „сигурност“. Къде обаче могат да я намерят? Специалистите посочват изграждането на статут на „сигурност“ при четири нови актива:

1. Полската злота

Някога един от най-големите сателити на Русия – Полша, се очертава като лидер сред развиващите се европейски страни, предвид на големината на икономиката й.

След падането на комунизма в страната преди около 25 години икономиката й се радва на бурен растеж. Ниската правителствена задлъжнялост и конституционно ограничение на дълга, в съчетание със значително по размер население и силен ръст, правят полската злота добър залог в моменти на несигурност.

Според специалисти това е една от най-сигурните европейски валути в момента.

Потенциалът на полската валута тепърва ще се открива от много инвеститори, като, според пазарни наблюдатели, не е изключено тя сериозно да се повиши в бъдеще. Ако това не се случи обаче, е много вероятно злотата поне да запази стойността си.

2. Израелският шекел

Израел е финансово консервативна и високо технологични държава и според мнозина - това е „съвременната версия“ на Швейцария.

Подобно на Швейцария, на Израел се наложи да интервенира на валутния пазар, за да спре поскъпването на националната си валута – признак за стабилен фундамент пред икономиката.

Лихвите не са високи, но при ниво от 0.25% все още са положителни, за разлика от тези в Швейцария, Дания и други европейски страни. През годините шекелът винаги е бил недооценяван поради залагане на възможни конфликти в региона.

3. Сингапурският долар

Подобно на израелската валута, валутата на Сингапур също се приема като нов източник на „сигурност“ в условията на нестабилна среда.

Държавата се отличава с ниска задлъжнялост и население, което работи здраво. На изключителен интерес се радва частното банкиране в очертаващата се като нов световен финансов център държава.

4. Земеделска земя

Още Марк Твен е съветвал хората да купуват земя, защото вече не се произвежда. Във Великобритания цената на земята се е повишила повече дори от тази на къщите в Централен Лондон.

Виж още: От първи май сериозни глоби за офшорки със земеделска земя

Според изследвания на Knight Frank, земеделската земя е поскъпнала с над 300% от 2003 година, колкото е поскъпнало и златото. Същото е видно и в много други части на света.

Един от малкото недостатъци на земеделската земя обаче е, че тя не е особено ликвиден ресурс.

5. Кешът

И докато е възможно да имате опасения за гореспоменатите активи, че въпреки всичко е налице риск от тяхната обезценка, опасността от загуби при държане на парични средства „в брой“ е при инфлация.

В новата реалност на ниска инфлация, и дори дефлация в еврозоната, правилото „Кешът е цар“ може да важи с пълна сила в краткосрочен план. Кешът е сред най-добрите инвестиционни алтернативи при падащи пазари.