Имате достатъчно пари и не знаете какво да правите с тях? Или пък нямате достатъчно пари и се чудите как да закърпите месечния си бюджет. Да, това може би са най-често срещаните проблеми днес, свързани с парите – част от хората ги нямат, а други не знаят какво да правят с тях.

Днес ще се спрем на няколко възможности, чрез които можем да накараме парите да работят за нас:

Имоти

Преди дни стана ясно, че българите и румънците са с най-много собствени жилища в ЕС. Ще кажете: какво лошо има в това? Най-малкото, че това не ви носи доход. Закупувайки апартамент, ние харчим или спестените си средства, т.е. лишаваме се от бъдещи доходи от тях, или заемни средства, върху които плащаме лихви, често двойно и тройно по-високи от разхода ни, който бихме отделяли месечно за жилище под наем.

Въпросът дали да живеем под наем или да закупим собствен имот ще разгледаме утре, но е факт, че закупуването на жилище е свързано с доста разходи – обслужване на кредит, данъци, такса смет, евентуална застраховка и др.

Тук може би е мястото да се запитаме дали не е по-добра идея да използваме собствените и дори заемни средства, които да ни носят доход, чрез който в бъдеще ще закупим желаното от нас имущество – апартамент, кола и т.н.

Земеделска земя

Да, наистина, цената на земята през последните години се е повишила значително, но все още изостава драстично дори от съседна Румъния, а да не говорим за останалите европейски държави. Тук инвестициите са подходящи, ако сделката ще е за добър парцел.

Какво ще рече това? Земеделската земя е разделена на 10 категории, като първа е с най-добри характеристики. В случай, че цените са около пазарните или дори под тях, това ще ви позволи да извлечете добър доход от този парцел в бъдеще.

Вижте още: Сделки за над 3 млрд. лв. на пазара на земя от 2001 г. насам

Добра възможност е покупката на големи парцели – над 10-15 дка, както и окрупняването на настоящ ваш парцел, тъй като фондовете, занимаващи се със земеделие у нас, търсят именно такива земи – добра категория и голям парцел.

Депозити

Вложенията на гражданите в банките през последните кризисни години нараснаха значително и по последни данни от Българска народна банка възлизат на над 38.5 млрд. лв.

Факт е обаче, че средните лихви по депозитите не са това, което бяха преди около 2-3 години. Депозитите са добър начин за спестяване, най-вече за хората с много пари, които могат да използват този инструмент за диверсификация. Или пък за хората с малко пари, като най-вероятно тези средства са заделени за „черни дни“.

Знаете ли, че: Депозитните милионери със 114% ръст в годините на криза

Защо обаче не разгледаме и други форми на инвестиции, които носят по-високи доходи, но - забележете, са свързани с по-висок риск:

Българска фондова борса

Знаете ли, че през 2013 г. основният индекс на Българска фондова борса SOFIX е нараснал с цели 42%, което го прави лидер по този показател в Европа?

От началото на годината индикаторът, формиран от един от най-големите компании, е нараснал с 11.73 на сто, което му отрежда второ място в света след Дубай (12.92%) и пред Виетнам (10.28%).

Е, не винаги е било така. През 2012 г. SOFIX добави 7.25%, а за 2011 г. се понижи с над 11%. Година по-рано понижението бе от 15%, а за 2009 и 2008 г. са регистрирани съответно повишение от 19% и спад от над 79 на сто.

Именно големият спад от 2008 г. все още не позволява на индикатора да се възстанови до рекордните си стойности - нещо, което вече бе наблюдавано на редица борси като САЩ, Германия, Япония и др.

Трябва да знаете, че парите ви в даден инвестиционен посредник са гарантирани до 40 000 лв., дори и при фалит на компанията, което е подобно на гарантираните до 196 000 лв. влогове в банките.

Фондове и доверително управление

В случай, че не разбираме от инвестиции на борсата, можем да се обърнем към специалистите, които да управляват парите ни вместо нас. За 2013 г. у нас има няколко фонда, регистрирали двуцифрена доходност.

Тук обаче се впускаме в многообразието от колективни инвестиционни схеми, предлагани у нас – фондове, инвестиращи в акции, които могат да влагат парите си само в България или и в чужбина, фондове, инвестиращи в облигации, фондове на паричния пазар и др.

Най-добре ще е да направите свое собствено проучване, като първо потърсете най-големите управляващи дружества и прегледайте внимателно къде влагат парите си, каква доходност са постигнали и най-важното – какви такси взимат за вход, изход и управление на средствата.

При доверителното управление ние сами можем да изберем степента на риск, която сме склонни да поемем, както и държавите или дори секторите и компаниите, където да бъдат вложени парите ни.

Много вероятно е тук желаната сума за инвестиция да е над 50 или дори 100 хиляди лева, но това ще ви гарантира индивидуален подход, а не както е при фондовете – управление на вашите пари, наравно с тези на останалите вложители.

Форекс

Търговията с валути може да ни осигури най-добра доходност, но не е лошо да се знае, че над 90% от хората, инвестиращи на този пазар, губят парите си.

В случай, че се спрете на този вид търговия, няма да е лошо първо да прочетете някоя от десетките книги, които има изписани, или може би най-лесното е да посетите курс или пък уебинар, които се организират от най-големите посредници у нас.

Собствен бизнес или образование

В случай, че имате други идеи за вашите средства, то какво чакате? Дори и да нямате налични средства, можете да изтеглите кредит и да се впуснете в предизвикателството, наречено собствен бизнес. Тук доходите ви едва ли ще потекат като река в идните минимум 6 до 12 месеца, но пък не забравяйте, че работите върху собствен проект.

Ако пък и тази идея не ви допадне, то винаги може да вложите средствата си в образование. Така поне ще сте сигурни, че те няма да бъдат загубени, дори напротив - ще ви се възвърнат двойно.

Вижте още: Високоплатените професии, за които не е нужно висше образование

*Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръки за покупко-продажба на активи.